Miodrag Zec Foto: N1

Ne daje niko nikome ništa, vlada ne može nikome da nešto da što prethodno nije uzela, rekao je u Novom danu profesor Miodrag Zec, govoreći o novom paketu ekonomskih mera. Govoreći o spomeniku koji je sinoć otkriven na Savskom trgu naveo je da je Stefan Nemanja nesumljivo zaslužio spomenik, ali problem je finansiranje, kao i megalomanija koja se oko svega i svačega javlja, što može naštetiti u nama i Nemanji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je realizaciju paketa ekonomskih mera vrednog 2,5 milijarde evra, među kojima su novčana davanja za sve punoletne građane i minimalne zarade za privredu. Svi građani moći da se prijave za 30 evra u maju, za isto toliko u novembru, a penzioneri će pored tih 60 evra dobiti još 50.

Kako je najavljeno, mala i srednja preduzeća dobiće tri puta po 50 odsto iznosa minimalne zarade i dodao da postoji dilema da li istu meru primeniti i za velika preduzeća.

Povezane vesti

„Vučić vodi promociju svog programa, uspešno, i ljudi doživljavaju kao da je on nešto dao, ali on je dao javni novac, a javni novac je prvo uzet“, rekao je Zec za N1.

Problem je, kako kaže, što nema transparentnog uvida šta je u budzetu.

„Imamo jednu od najvećih budžetskih rezervi, ona služi za događaje koji se ne mogu predvideti, ali ona iz godine u godinu kod nas raste. Problem je što se budžet tretira kao kasica prasica, svako kaže – ja ću dati, a ne kaže od koga će uzeti“, dodaje on.

Prema njegovim rečima, prošle godine imali smo veliki paket pomoći, imali smo manji pad, i to se vlast koristi za dizanje nacionalnog samopouzdanja, ali – struktura privrede je nama išla u korist u tom vremenu, ali neće nam ići u pravcu rasta.

„Kažu Srbija je među najmanje zaduženim zemljama na svetu, pa se o tome izvlači zaključak o našoj ekonomiji. Ekonomiju ne možete na osnovu jednog merenja oceniti, već na osnovu čitavog niza pokazatelja. SAD i Japan su sad najzaduženije na svetu, da li to znači da je naša ekonomija bolja? Nije se čulo da ako je Srbija zadužena na primer 60 odsto, a Nemačka 80, to ne znači da smo mi bolji – politicari su vešti da kažu ono što lepo zvuči“, navodi profesor Zec.

Važan je podatak o ceni zaduživanja države, ističe. „To je mera koja pokazuje poverenje investitora u državu. Po kojoj se ceni ti zadužuješ – to je pitanje. Drugo pitanje je od koga se zadužujete. Japan se zadužuje iznutra, od svojih građana, kad isplati svoje troskove to ode u njihov sistem, a ako pozajmljujete spolja, to sve posle ide napolje“, dodaje Zec.

Novi paket pomoći, kaže, nije besplatan, doći će na naplatu, skup je i najčešće će biti finansiran iz inostranstva.

Kako je istakao, ono što je problem kod te pomoći jeste što nije napravljena socijalna karta, da se reše gorući slučajevi.

„Potisnuto je iz javnog diskursa da je ova država, što nije niko uradio, jednoj grupi penzionera uzela veliki novac, ja mislim prozivzakonito, i sad se stalno priča – dajemo penzionerima, a niko ne pominje da se taj dug vrati“, kaže on.

O spomeniku: Nije to trebalo ni nama ni Nemanji

Zec je rekao da spada u ljude koji smatraju da je Stefan Nemanja zaslužio spomenik i to je nesumljivo, ali problem je finansiranje.

„Ako je neko to privatno donirao, treba da znamo ko je. Ako je plaćeno javnim novcem, treba da znamo kojim… Najveći problem je megalomanija koja se oko svega i svačega javlja, taj spomenik će nam se vratiti kao bumerang“, kaže.

Kako je obajsnio, spomenik je napravljen istorijskoj ličnosti, a spomenici poput tog u svetu nigde nisu toliko „po tonaži“.

„Ne postoji veći fizički spomenik pojedincu, ne vidim zašto je to bilo potrbeno da se uradi, ne meri se značaj neke ličnosti tonažom, svešćemo to na makedonski scenario, da nas ismevaju.. polako ličimo na Skoplje za vreme Gruevskog, što je predmet ironiije i u samoj Makedoniji“, kazao je.

Čudno je to da je, kako dodaje, na primer spomenik Petru Velikom u Rusiji, koje jeste mehalomanska zemlja, tri puta manji nego Nemanja.

„Moramo se dozvati da kroz sećanje, obrazovanje, izgradimo veličinu, a ne da se ona meri u tonaži“, kazao je. Kako je dodao, ovako veliki spomenici dižu se samo Hristu, slobodi, ne istorijskim figurama. Bojim se da će se naštetiti Nemanji. Mislim da ćemo naići na nedobronamerne komentare, nije to trebalo ni nama ni Nemanji, trebalo je da bude primeren spomenik“, kaže Zec.

On je još predložio vlastima da, pošto vole da se diče da smo najbrži, najbolji, da u Beogradu podignemo spomenik koji će se zvati Spomenik slobodi.

„Poput Kipa Slobode u Njujorku, može da se stavi na Ratno ostrvo, neka ima i tonažu…“, dodao je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare