Đorđe Milićević Foto:Božana Pavlica/FoNet

Šef Poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević izjavio je da nema ničeg spornog u tome da vladajuća većina želi drugu fazu dijaloga, ali napominje da se demokratija u Srbiji ostvaruje na izborima i da nikakva prelazna vlada ne može zameniti parlament i Vladu Srbije.

Uspeh međustranačkog dijaloga zavisi od toga šta će biti njegov sadržaj, a imate nedefinisanu situaciju u opoziciji, rekao je Milićević, koji smatra da bi oni između sebe trebalo da pronađu zajednički imenitelj u stavovima i predlozima kako unaprediti izborne uslove.

Ne da kažu – ovo su 42 tačke ili bojkot, jer to nije način da dođete do rešenja, ocenio je on, podsećajući da ima stranaka u opoziciji koje ne žele posrednike iz Evropskog parlamenta, one koji neće sa „anti bojkotašima“, ali i one koji sebe smatraju elitom unutar opozicije.

„Ako ulazite u dijalog da bi rezultat bio prelazna vlada, kako provejava priča, ako je cilj da se bez izbora dođe na vlast i privilegija, da se time zameni vlada i Skupština Srbije, onda ne treba da učestvujete u takvoj vrsti dijaloga“, poručio je Milićević.

Milićević je podsetio da je nedavno, na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, rekao poslanici Evropskog parlamenta Tanji Fajon da većina stranaka koje su učestvovale u prvoj fazi dijaloga samo insistiraju na objektivnosti.

To je rekao i predsednik parlamenta Ivica Dačić u razgovoru sa Dejvidom Mekalisterom, podsetio je on, ne da imate razgovor sa stranakama u okviru institucija sistema, a sa onima koji to ne žele da se razgovara u hotelskom lobiju.

„Ako je za evropske parlamentarce ključno pitanje izbornih uslova u Srbiji, ako je to važna tema razgovora u Briselu, onda bi trebalo tamo da pozivaju sve učesnike međustranačkog dijaloga, a ne samo neke iz opozicije“, ukazao je Milićević.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar