Ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom Vencu održana je konferencija za medije koju su organizovali pokret Ne davimo Beograd, Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta Ekološki ustanak, lider stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, kao i Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka, odnosna pravnica Danijela Nestorović iz iste organizacije.

Pročitajte još:

Prisutnim medijima se prvi obratio ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta te se zahvalio građanima Srbije koji su juče izašli na ulicu.

„Ispred Ekološkog ustanka želim da se zahvalim svima, studentima i penzionerima i našoj dijaspori, zato što su juče izašli da brane svoje dostojanstvo. Srbija više neće biti ista, sad je to Srbija koja je spremna da brani svoje dostojanstvo, svoju vodu, vazduh i zemlju. Pozivam sve ljude da u sledeću subotu budu spremniji da nastavimo s blokadama, sve do ispunjenja naših zahteva“, rekao je Ćuta.

Pravnica Danijela Nestorović ispred Ekološkog ustanka pojasnila je jučerašnje Vučićevo obraćanje javnosti i njegovo obrazloženje o Zahtevu o eksproprijaciji.

„Htela sam da vam predočim jučerašnje obraćanje predsednika Republike Srbije, a vezano je za Zakon o eksproprijaciji i Zakon o referendumu. Kao pravnik sam ostala šokirana elementarnim nepoznavanjem prava i ono što se zove neko nadrealno pravo, što je izgleda predsednik izmislio. Izmene Zakona o eksproprijaciji usvojene su u Narodnoj skupštini i predsednik bi trebalo da ili da ih proglasi ili da povuče ponovo u proceduru. Onaj šibicarski vokabular je u potpunoj suprotnosti o obrazloženju Zakona o eksproprijaciji. Baratao je nekom starom terminologojim i potpuno su nejasna njegova objašnjena. Taj zakon o eksproprijaciji je sasvim jasno donet za korist i potrebe Rio Tinta“, rekla je Danijela Nestorović.

Nebojša Zelenović je zatim najavio da će se protesti nastaviti i sledećeg vikenda, te da osim postojećih zahteva imaju još dva koja se moraju rešiti po hitnom postupku.

„Juče se desio jedan važan i veliki dan i veliki uspeh za sve građane Srbije. Čestitamo svim građanima koji su juče rekli ‘ne’. Pored postojećih zaheva, mi danas dodajemo još dva zahteva – tražimo da se po hitnoj proceduri rudnik u Jadru potpuno izbriše – da ne postoji. Drugi zahtev je da se Olivera Zekić  sa članovima REM-a momentalno smeni“, rekao je Zelenović i dodao:

„Ovo će biti jedna ozbiljna politička igra i ja pozivam sve građane da nam se pridruže jer se borimo za istu stvar: vodu, vazduh i zemlju“.

S druge strane, Ćuta je imao poruku i za Jelenu Trivan.

„Čega je predsednica Jelena Trivan? Ta gospođa neka razmisli dobro ko je ona da bi odlučila kome će se dodeliti, jer ako nema para za filmove Gorana Markovića i Srđana Dragojevića onada neće biti ni za njenu platu“.

Ceo snimak konferencije pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO Ćuta o blokadama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare