Nebojsa Zelenovic, Radomir Lazovic, Dobrica Veselinovic, Biljana Djordjevic i Aleksandar Jovanovic Cuta koalicija Moramo
Nebojša Zelenović, Radomir Lazović, Dobrica Veselinović, Biljana Đorđević i Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

"Zašto bi bilo kome smetalo to što je Ne davimo Beograd, ne samo kao ravnopravan, nego kao partner koji je u ovoj koaliciji na izborima doneo najviše osvojenih glasova, zaštitio ime koalicije kojoj pripada. Mi nemamo nikavu nameru da ga koristimo za sebe i apsolutno je on vlasništvo svih koalicionih partnera, a to što smo ga mi zaštitili, prosto je neko morao da podnese zahtev... Naš pravni tim je pripremio i formalni sporazum o korišćenju imena 'Moramo', po kome se NDBG i formalno odriče zaštite žiga u korist koalicije, jer je to i bila naša namera od početka", navodi Radomir Lazović, jedan od lidera NDBG.

Kako je „Nova“ pisala, pokret Ne davimo Beograd je pre skoro mesec dana u Zavodu za intelektualnu svojinu pokrenuo postupak da kao sopstveni žig zaštiti brend “Moramo”, pod kojim su zajedno na izbore izašli NDBG, Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute i GP “Akcija” Nebojše Zelenovića. Sudeći po izjavi Đorđa Miketića iz Ekološkog ustanka, ali i drugih funkcionera tog pokreta i Zajedno za Srbiju, NDBG o tome nije obavestio koalicione partnere.

Radomir Lazović je tim povodom uputio dopis, koje Nova.rs objavljuje u celosti:

„Brend MORAMO zaštićen je za potrebe koalicije MORAMO.

Zašto bi bilo kome smetalo to što je Ne davimo Beograd, ne samo kao ravnopravan, nego kao partner koji je u ovoj koaliciji na izborima doneo najviše osvojenih glasova, zaštitio ime koalicije kojoj pripada. Mi nemamo nikavu nameru da ga koristimo za sebe i apsolutno je on vlasništvo svih koalicionih partnera, a to što smo ga mi zaštitili, prosto je neko morao da podnese zahtev.

Odluka da zaštitimo brend MORAMO doneta još u februaru ove godine nakon što je udruženje MORAMO iz Smedereva protiv nas pokrenulo pravni proces, zbog korišćenje istog imena.

Iako je ovaj proces odbačen kao neosnovan, jer se radi o različitim tipovima organizacija, to nas je motivisalo da zaštitimo ime kako ga ne bi iskoristio neko od SNS satelita. Ovo nam se u prošlosti puno puta dešavalo. Podsetiću vas da je SNS čak izašao na lokalne izbore 2016. godine sa lažnom listom koja se zvala upravo po nama.

Ovo nije prvi mehanizam zaštite koji je pokrenut za MORAMO. Naši koalicioni partneri iz Akcije su u januaru, rezervacijom imena u APR-u, uradili nešto slično, ali upravo odbacivanje tužbe udruženja MORAMO prema nama, pokazuje da takva vrsta zaštite nije odgovarajuća. Zato smo se i odlučili na dodatnu zaštitu žiga.

U međuvremenu smo obavešteni, od strane koalicionih partnera, da razmatraju da u nazivu nove organizacije koriste ime koalicije MORAMO. Jasno smo iskazali naše protivljenje i objasnili da bi takav naziv nedvosmisleno dovodio ljude u zabunu da je ta nova organizacija u stvari cela koalicija, što nije tačno. U razgovorima sa partnerima oko korišćenja imena se čak nismo ni pozivali na zaštitu žiga, iako smo mogli, jer zaštitu nismo ni uradili da bi se štitili od koalicionih partnera. To valjda govori dovoljno da li smo hteli ime za sebe.

Koalicija MORAMO je skup više različitih organizacija i njeno ime ne može nositi ni preimenovana stranka Zajedno za Srbiju, niti bilo ko drugi ko zlonamerno pokušava da unese zabunu. U međuvremenu, sa našim koalicionim partnerima postigli smo saglasnost o načinu korišćenju imena, pa nam nije jasno zašto bi im smeta zaštita brenda koju smo podneli u ime koalicije.

Sa druge strane, naš pravni tim je pripremio i formalni sporazum o korišćenju imena MORAMO, po kome se Ne davimo Beograd i formalno odriče zaštite žiga u korist koalicije, jer je to i bila naša namera od početka.

Ne davimo Beograd se nikada nije bavio političkim intrigama, niti ima nameru da to čini, zbog čega ne nameravamo da nastavljamo ovu polemiku“.

BONUS VIDEO Veselinović: Mnogo trpimo zbog raskola u opoziciji, podnećemo tužbu protiv Šapića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar