Boris Malešević Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Boris Malešević, hrvatski stručnjak za politički marketing koji je kreirao brend “Moramo”, navodi za "Novu” da ga niko iz Ne davimo Beograd nije pozvao da ga obavesti da će pred Zavodom za intelektualnu svojinu da zašti taj brend. On kaže da nema ugovor ni sa Ne davimo Beograd ni sa koalicijom “Moramo”, već sa strankom Zajedno za Srbiju, koju predvodi Nebojša Zelenović.

Pokret Ne davimo Beograd je pre skoro mesec dana u Zavodu za intelektualnu svojinu pokrenuo postupak da kao sopstveni žig zaštiti brend “Moramo”, pod kojim su zajedno na izbore izašli NDBG, Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute i GP “Akcija” Nebojše Zelenovića. Sudeći po izjavi Đorđa Miketića iz Ekološkog ustanka, NDBG o tome nije obavestio koalicione partnere.

Boris Malešević, stručnjak za politički marketing, koji je kreator brenda “Moramo” navodi da je pokretu NDBG poslao mejl u kome je izrazio “neugodno iznenađenje takvim njihovim potezom”.

“Rekao sam im da nemam ništa protiv da oni zaštite svoju svojinu. Meni je drago da to ljudi rade, jer se ja bavim kreativom i znam šta su autorska prava, ali imam protiv toga da zaštite nešto što nije njihovo. To je nešto što je moje”, kaže Malešević.

On navodi da je autor dizajna, imena, boja tipografije, logotipa… u toj kampanji, te da je ugovor sklopio sa strankom Nebojše Zelenovića.

“Niko me nije nazvao da će se zaštiti, a mogli su sebi uskratiti sve te neugodnosti jer ja imam ugovor sa strankom Nebojše Zelenovića Zajedno za Srbiju, koji smo mi potpisali u januaru i gde piše jasno da oni imaju pravo za upotrebu i korišćenje tog dizajna. Da su to znali, verovatno ne bi išli oni prijavljivati oni”, dodaje Malešević.

Upitan da li oni koji su potpisali ugovor sa njim, odnosno stranka Nebojše Zelenovića, ima pravo da zaštiti brend “Moramo”, Malešević navodi da ima sa formalno – pravne strane.

Izvor: Zavod za intelektualnu svojinu

“Dakle, mene je prošle godine kontaktirao Nebojša Zelenović i ja sam se odazvao. Bio sam na prezentaciji u Beogradu u štabu Ne davimo Beograd. Tamo su bili svi – Lazović, Veselinović, Ćuta… Svi su to videli, to je prihvaćeno. Ja ne bih ulazio u njihove odnose. Ja samo znam šta piše u ugovoru”, ističe sagovornik “Nove” i dodaje da u tom dokumentu ne piše koalicija “Moramo”, koja u trenutku potpisivanja nije ni postojala.

Malešević navodi i da mu je zasmetala izjava Radomira Lazovića, jednog od lidera NDBG, koji je za naš list rekao da se sa Maleševićem nisu konsultovali oko zaštite brenda, da “za tim nema potrebe”, jer je on plaćen.

“Smeta mi kad Lazović kaže da ja tu nemam šta tražiti, da sam ja plaćen. On me nije sigurno platio. U ugovoru piše i cena i ko je platio”, kaže Malešević.

Sagovornik lista “Nova” je inače dobro poznat stručnjak za politički marketing u Hrvatskoj. Bio je angažovan u kampanjama SPD, HDZ, predsedničkoj kampanji Zorana Milovanovića, Dritana Abazovića i njegovog pokreta URA.

Ne davimo Beograd je 17. maja u Zavodu za intelektualnu svojinu pokrenu postupak zaštite vizuelnog identiteta znaka “Moramo”, kao i naziva “Moramo zajedno”, “Moramo za Beograd” i “Moramo za Srbiju”.

Pod nekima od tih naziva su Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute i Građanska platforma “Akcija” Nebojše Zelenovića, kao i Skupština slobodne Srbije, izašli u koaliciji na nedavne parlamentarne, beogradske i predsedničke izbore.

Prvobitni plan novoformirane stranke “Zajedno”, koju su osnovali Ekološki ustanak, Akcija i SsS, bio je da im u nazivu stoji “moramo”, ali su od toga brzo odustali, budući da se pokret NDBG tome protivio.

BONUS VIDEO Veselinović: Mnogo trpimo zbog raskola u opoziciji, podnećemo tužbu protiv Šapića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare