Izborni stab koalicija Moramo
Izborni štab koalicija Moramo Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret Ne davimo Beograd je pre skoro mesec dana pokrenuo postupak u Zavodu za intelektualnu svojinu da kao sopstveni žig zaštiti brend “Moramo”, pod kojim su zajedno na izbore izašli NDBG, Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute i GP “Akcija” Nebojše Zelenovića. Đorđe Miketić iz Ekološkog ustanka navodi za “Novu” da za ovaj potez koalicionih partnera nisu znali i da im ne bi palo na pamet da tako nešto urade. Sa druge strane, Radomir Lazović iz NDBG kaže za naš portal da članovi te koalicije ne rade sve stvari zajedno i da je zaštita žiga urađena “po automatizmu”, kako taj naziv ne bi koristili SNS-ovi sateliti.

Ne davimo Beograd je 17. maja u Zavodu za intelektualnu svojinu pokrenu postupak zaštite vizuelnog identiteta znaka “Moramo”, kao i naziva “Moramo zajedno”, “Moramo za Beograd” i “Moramo za Srbiju”.

Pod nekima od tih naziva su Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute i Građanska platforma “Akcija” Nebojše Zelenovića, kao i Skupština slobodne Srbije, izašli u koaliciji na nedavne parlamentarne, beogradske i predsedničke izbore.

Prvobitni plan novoformirane stranke “Zajedno”, koju su osnovali Ekološki ustanak, Akcija i SsS, bio je da im u nazivu stoji “moramo”, ali su od toga brzo odustali, budući da se pokret NDBG tome protivio.

Međutim, NDBG pokreće postupak pred nadležnim organom da zaštiti i vizuelni identitet i nazive “Moramo”.

Đorđe Miketić, član Ekološkog ustanka i koalicije “Moramo”, navodi za “Novu” da za to nisu znali i da su posredno dobili tu informaciju.

Đorđe Miketić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

“Ne bi nam palo na pamet da tako nešto uradimo. ‘Moramo’ je koalicija svih nas i treba dodatno da se širi. ‘Moramo’ je zajednički brend”, kaže Miketić.

On ističe da je sam žig “Moramo” vlasništvo marketinškog stručnjaka Borisa Maleševića.

“Ako su oni registrovali žig ‘Moramo’ na svoje ime, imaće pravni problem sa Borisom”, dodaje Miketić.

Radomir Lazović, jedan od lidera pokreta Ne davimo Beograd, kaže za “Novu” da je moguće da njihovi koalicioni partneri nisu znali da su pokrenuli postupak zaštite žiga.

“To nema nikakve veze. Mi delujemo kroz koaliciju autonomno, kao što oni deluju”, navodi on.

Upitan zar “Moramo” nije zajednički naziv koalicije, Lazović odgovora:

“ Kakve veze ima. To je zajednička koalicija”.

Izvor: Zavod za intelektualnu svojinu

On kaže da su prethodnih godina sedam – osam puta neki krenuli da prave stranice pod nazivima “Ne davimo Srbiju”, “Ne davimo Dorćol”, “Daj patku tati”…, kao i da se na ranijim izborima pojavila lista sa sličnim nazivom.

“Imali smo puno problema sa tim stvarima, imamo advokate koje se baš time bave. Onda smo još tada njima rekli da to urade po automatizmu, da ne bi došli u situaciju da nam se neki SNS-ov satelit tako nazove”, ističe Lazović i dodaje da su “Moramo” zaštitili za koaliciju i da nemaju nikakvu ideju da to koristi NDBG.

Radomir Lazović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Na pitanje ima li zaštita naziva “Moramo” veze sa tim što je novoformirana stranka tu reč htela da ima u nazivu, on navodi da to nema nikakve veze.

“Mi sa našim koalicionim partnerima održavamo sastanke na kojima smo se dogovorili da bi te nove organizcije trebalo da paze da se ne predstavljaju kao koalicija ‘Moramo’ nego kao nova organizacija. Svi su složili. Čak je bio Nebojša Zelenović rekao da treba da pazimo da se svi osećaju uvek dobro sa onim što rade. Razmišljali su da stave u naziv ‘moramo’, ali to bi ljude dovodilo u zabunu, pa su izabrali ‘Zajedno’”, ističe Lazović.

On kaže i da se oko zaštite žiga nisu konsultovali sa kreatorom naziva “Moramo” Borisom Maleševićem.

“Za tim nema potrebe, on je plaćen za ono što je radio”, zaključuje jedan od lidera NDBG.

Inače, Ne davimo Beograd i Ekološki ustanak i Akcija u Skupštini Srbije imaće dva poslanička kluba. Oni su na nedavnim parlamentarnim izborima osvojili ukupno 13 mandata.

BONUS VIDEO Novi saziv, oročenog mandata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare