Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u razgovoru sa građanima u Malom Zvorniku da niko neće da radi bilo šta oko rudarenja litijuma dok ne bude izvesno da će deca biti zdrava, a priroda zdrava i čista, jer zarada ne sme biti važnija od zdravlja. On je ponudio Sanji Sakan sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju iz Beograda, koja je iznela niz primedbi na projekat "Jadar", da dođe na čelo nekog od podtimova ekspertske grupe koju je država formirala.

Vučić je Sakan rekao da je lepo što je govorila na protestu, ali da je „njena dužnost da učestvuje u radu države“.

„Spremni smo da vas stavimo na čelo nekog ekspertskog tima, baš tog koji će da se bavi kontaminacijom zemljišta, gde ste dali značajan doprinos svojim naučnim radom, i nećete da budete preglasani nijednog trenutka“, kazao je on.

Vučić je nakon njenog izlaganja rekao da nije sasvim istinito da nigde u Evropi nema rudnika litijuma kod naseljenih mesta, i naveo da je u Finskoj rudnik tri kilometra od centra jednog grada. Kazao je i da bi za rudnik litijuma bilo potrebno svega 0,0007 odsto vode od količine koju ima sliv Drine.

On je konstatovao i da je sumporna kiselina opasna, navodeći da se zato u preliminarnim razgovorima govorilo o izgradnji posebne pruge za njen prevoz, kako ne bi prolazila kroz naseljena mesta.

Prema njegovim rečima, postoje „neki ludaci u Beogradu“ koji loše misle o njemu, pa žele da to nametnu kao narativ i u slučaju rudarenja litijuma.

„Nama je stalo do ove zemlje, a ne do praznog bogatstva. Meni nisu dali nijednog dinara ni evra, a mnogima koji sad protestuju su dali, pa su sad dobili ‘naknadnu pamet’. Izigravaću đavoljeg advokata dok ne dobijem svaki odgovor“, poručio je Vučić, odgovarajući na pitanja građana, koji su uglavnom izražavali zabrinutost zbog planova o rudarenju litijuma.

Vučić je rekao da je pozvao sve da dođu na sastanak „zato što mu je čista savest“, ali su oni koji su protiv litijuma to odbili, jer su im, kako smatra, to „rekli oni koji ih plaćaju.

„Neki ekolozi su strani plaćenici“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u rukovodstvima pojedinih ekoloških udruženja sede neki ljudi koji su plaćeni iz inostranstva, „što traje već godinama“.

On je u razgovoru sa građanima u Malom Zvorniku ocenio da je, povodom iskopavanja litijuma, u Srbiji zavladala masovna psihoza, „u kojoj se strah širi na dnevnom nivou“.

„Čelnici nekih udruženja i političkih partija znaju o tome 10 puta manje nego ja, ali unapred pričaju o apokaliptičnim scenarijima“, istakao je Vučić.

On je poručio da će biti spreman da o litijumu razgovara sa stručnjacima iz svih oblasti vezanih za to, „čak i kada se bave politikom“.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare