Javno komunalno preduzeće Vodovod, Smederevska Palanka Foto: N1

"Direktor JKP Vodovod Smederevska Palanka Srđan Borić na vaša pitanja nije izneo ni jednu istinitu činjenicu i grubo je obmanuo javost svojim odgovorima", kaže za Nova.rs kandidatkinja za odbornicu koalicije Pokret slobodnih građana - Narodna stranka na lokalnim izborima u Smederevskoj Palanci, Biljana Purešević, koja tvrdi da joj je uskraćeno mesto u JKP Vodovod, za koje se obučavala o trošku preduzeća, samo zato što je politički angažovana.

„Radim u JKP Vodovod Smederevska Palanka. O trošku preduzeća poslata sam na usavršavanje, odnosno polaganje stručnog ispita iz oblasti zaštite na radu. Obuku sam završila i trebalo je da po sistematizaciji budem postavljena za odgovorno lice za zaštitu na radu. Ujedno je važno da napomenem da sam u Upravnom odboru Pokreta slobodnih građana i da sam druga na listi koalicije PSG i Narodne stranke na lokalnim izborima. Nakon što sam završila pomenutu obuku, direktor JKP Vodovod Srđan Borić me je obavestio usmenim putem, da mu je zabranjemo da me postavi za odgovorno lice zaštite na radu i zahtevao od mene da se povučem sa liste PSG i Narodne stranke“, rekla je Purešević za Nova. rs.

Borić je to u izjavi za Nova.rs demantovao.

“Postoji procedura, mora da se uradi sistematizacija, da odluka bude usvojena na Skupštini opštine, pa tek onda može da bude postavljena na to mesto. S obzirom da su kod nas lokalni izbori, to može da se desi tek nakon toga“, rekao je Borić.

Purešević, međutim, dalje tvrdi da Borić kontinuirano iznosi neistine i obmanjuje javnost.

Biljana Purešević

„VD direktora JKP Vodovod Smederevska Palanka Srđan Borić na vaša pitanja nije izneo ni jednu istinitu činjenicu i grubo je obmanuo javost svojim odgovorima”, kaže Purešević za Nova.rs i dalje obrazlaže:

“Isključiva nadležnost za moje postavljenje na mesto odgovornog lica za bezbednost na radu u JKP Vodovod je na njemu i nikakva odluka Skupštine opštine Smederevska Palanka mu nije potrebna. Potrebna sistematizacija za navedeno radno mesto već postoji u JKP Vodovod Smederevska Palanka. Postupak usaglašavanja sistematizacije sa novim zakonom je započet još 12.09.2020. Godine, predajom zahteva na pisarnici SO Smederevska Palanka, koju potpisuje predsednik opštine Nikola Vučen i s tim nikakve veze nema SO Smederevska Palanka Palanka, odnosno odluka lokalnog parlamenta. Postoji dokument u pravnoj službi JKP
Vodovod, važeća sistematizacija je dovoljna”, kaže Purešević i u prilog tome prilaže sledeću dokumentaciju.

Tvrdi i da Borić nije izgovorio istinu ni kada je rekao da nije bilo nikakvih političkih pritisaka.

“Jeste me ucenjivao da se povučem sa liste Narodna Stranka – PSG, kako bi me postavio na odgovarajuće radno mesto, a od njegovog dolaska za v.d. direktora imam najniži mogući lični dohodak, isključivo iz političkih razloga. Shodno četvrtom stepenu obrazovanja i ako sam odavno sa VII/1 stepenom, koji on ne priznaje. Bili smo sami u njegovoj kancelariji i nemam dokaza, kojim mogu to da potvrdim, to ostaje na “ njegovoj duši“ ko govori istinu, a ko ne”, kaže Purešević i dodaje:

“Borić vrlo dobro zna da nisam pristalica SNS od kada su došli na vlast u Smederevskoj Palanci i moji problemi s njim nastaju od njegovog postavljenja za vd direktora JKP Vodovod, u kojem radim duže od njega. Znajući da po Zakonu o bezbednosti i zdravlja n aradu, svakom preduzeću treba ogovorno lice sa ovim referatom, neprestano sam se školovala i usavršavala i završila master studije. Republička inspekcija bezbednosti i zdravlja na radu mu je više puta nalagala u pismenoj formi da takvo lice mora da ima u radnom odnosu u JKP Vodovod Smederevska Palnaka, što je on dokle je mogao ignorisao, a zatim angažovao privatnu agenciju “Sigurnost” i plaćao bespotrebne usluge. Navedeni vd direktor ni u jednom trenutku nije hteo da mi prizna stečene kvalifikacije i da me postavi na odgovarajuće radno mesto, shodno mojoj novoj stručnoj spremi, odnosno nije smeo od “političkog komesara“ Branka Malovića potpredsednika IO SNS, zaduženog za Smederevsku Palanku ispred svoje stranke, kao i od ostala tri lica pomenuta u samom tekstu koji ste objavili”.

Partijska zabrana

Gospodin Borić je svestan da je okružen ljudima koji nisu kompetentni za obavljanje poslova na koje ih je postavio. Da nemaju odgovarajuću stručnu spremu, čak i da imaju nekakve “sumnjive diplome”… Tražila sam od njega da proveri sve diplome visoko-obrazovanog kadra u JKP Vodovod, ali to nije uradio, ne znam iz kog razloga. Možda je iz tog razloga pokušao da mi “pruži ruku“ i krene u moje postavljenje, ali očito nema snage da to izvede do kraja jer mu partijski kadrovici iznad njega zabranjuju, iako svi zakonski osnovi u poreduzeću postoje za to. Čak je i Državna revizorka kuća donela zaključak da ispunjavam uslove.

Prema rečima Purešević, objašnjenje Borića zašto je nije postavio na mesto, za koje ju je preduzeće usavršavalo, ima još netačnih stavki.

“Vd direktora JKP Vodovod Smederevska Palanka Srđan Borić ni u jednom trenutku nije naveo ni jednu zakonsku proceduru, (sistematizacija postoji u JKP Vodovod i nije potrebna nikakva odluka SO Smederevska Palanka, ali je “sakrivena”), koja treba da bude ispoštovana, kao i zbog čega se čekaju novi, odnosno predstojeći lokalni izbori. Kako bi me postavio na odgovarajuće radno mesto. Iz tog razloga za njega imam sledeća pitanja: Ko i na osnovu čega, shodno stručnoj kvalifikaciji, raspoređuje radnike na odgovarajuća radna mesta i donosi odluke o visini koeficijenta za lične dohotke. Da li je to SO Smederevska Palanka ili lično on? Koju zakonsku proceduru je poštovao i zbog čega je platio moje stručno usavršavanje, ako čeka nove, predstojeće izbore, jer je vrlo dobro znao za koji datum će biti raspisani lokalni izbori? Takođe Pravna služba JKP Vodovod ima sva akta koje su prethodila mom usavršavanju i njegovoj ličnoj spremnosti da potpiše rešenje, koje je bilo odkucano, ali je povučeno o mom postavljenju za ogovornog inženjera BZR, pa i to nek objasne”, zaključuje Purešević.

BONUS VIDEO: Pavle Grbović o praćenju neistomišljenika 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar