Foto: Arhiva, promo

Doskorašnjoj direktorki OŠ “Bratsvo jedinstvo” u Vrbasu Slavici Šestović uskraćena je mogućnost da ponovo bude na toj funkcijim uprkos odličnim rezultatima i velikoj podršci kolektiva i roditelja. Njena dokumentacija je ostala “zaboravljena” u fioci Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje sve dok nije bilo kasno, odnosno dok na direktorsko mesto nije imenovan neko podobniji po SNS.

Ovo je samo poslednji u nizu primera naprednjačkog “čišćenja” vojvođanskih škola od kadrova koji nisu po volji SNS. Naravno, motiv ne leži u nameri da se poboljša obrazovanje, već u poslovima oko renoviranja škola, pa čak i najbanalinijim tekućim nabavkama koje se nameštaju stranačkim drugarima.

Pre Vrbasa, po sličnom scenariju prošli su i direktori škole u Sremskoj Kamenici, Kisaču, Bačkoj Palanci, u Novom Sadu i brojnim drugim manjim mestima u Vojvodini, a jedina “zamerka” na njihov rad su bile pogrešne ili nikakve stranačke boje.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja, škole su u obavezi da svoj predlog kandidata za direktora pošalju Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Nadležni skretar ima rok od 15 dana da da svoju saglasnost i prosledi dokumentaciju ministru prosvete, koji u roku od 30 dana mora da se izjasni, odnosno prihvati ili odbije imenovanje novog direktora i naloži nove izbore. Samim tim, ova procedura po zakonu ne bi smela da traje duže od 45 dana. U slučaju direktorke iz Vrbasa Slavice Šestović, njena dokumentacija nije stigla do ministrastva nikada, sve do isteka mandata, kad je ekspresno na njeno mesto imenovan podoban vd direktor.

U odgovoru koji je Nova.rs dobila iz Pokrajine, navedeno je da nije problem u dokumentaciji direktorke, već da je “u vezi s postupkom za izbor direktora ustanove uložen progovor na zakonitost sprovedenog konkursa i da je predmet ustupljen nadležnom inspektoru na dalje postupanje”.

Naravno, Slavicu Šestović o ovome niko nije blagovremeno obavestio, niti je znala za inspekcijski nadzor, uprkos tome što je sekretarijat bio u obavezi da obavesti školu o njemu. Namerno odugovlačenje institucija je bilo očigledno i u slučaju bivše direktorke škole u Sremskoj Kamenici, Aleksanda Ćirić. Njoj se Ministarstvo prosvete, sa više od dva meseca nezakonitog kašnjenja, obratilo tačno na dan isteka mandata i to samo kako bi je obavestilo da nisu saglasni sa njenim ponovnim izborom.

OŠ Bratstvo i jedinstvo Foto: Privatna arhiva

“Činjenica da je od mene traženo da odustanem od konkursa, sa obrazloženjem da postoje ljudi koji su stranku (SNS) zadužili, te je to način da im se ona oduži, da se od mene očekuje da se mirno povučem, i da mi je prećeno nepostojećim napakovanim krivičnim prijavama i lažnim navodima, kao i odugovlačenjem sa slanjem dokumentacije od strane Pokrajinskog sekretarijata. Sve to me navodi me na pomisao da se radi o manipulaciji gde pojedinci žele da na mesto direktora škole postave lične prijatelje ili ljude sa kojima su u srodstvu. Time se iznad interesa škole stavljaju lični interesi”, navela je Ćirić u otvorenom pismu ministrastvu, dodajići da je “pre nego što je uopšte raspisan konkurs za direktora, čula ime i prezime čoveka koji treba da dođe na njeno mesto”. Sa mesta direktora škole morala je da ode i Ana Vozar, dugogodišnja direktorka škole “Ljudevit Gaj” u Kisaču.

Uprkos podršci kolektiva i Školskog veća, Vozar je ostala bez funkcije jer je navodno odbila zahtev direktora Slovačkog kulturnog centra Pavela Surovog “da prikuplja potpise za Srpsku naprednu stranku u zamenu za podršku na izborima za direktora”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na protest građana Kisača koji su stali na stranu Vozareve, Surovi je demantovao ove optužbe, a zatim ispred zgrade Slovačkog kulturnog centra izneo pogaču i so i to nazvao „slovačkim narodnim običajem“. Svi ovi primeri, kao i brojni drigi potvrđuju da SNS ne dozvoljava mogućnost da njihovi kadrovi ne stoluju u svim segmentima društva. Kvalitetni kadrovi se zamenjuju stranačkim i kooperativnijim, posebno u delu finansijkog poslovanja škola.

“Još pre dve godine je traženo od direktora svih škola da moraju da obaveštavaju stranku u godišnjim finansijskim planovima i eventualnim javnim nabavkama koje škola raspisuje. Oni koji ne sarađuju, budu zamenjeni “poslušnijim” kadrom”, kaže izvor Nova.rs iz pokrajine, dodajući da su direktori škola toliko degradirani da i za “nabavku toalet papira i sanitarija” moraju da traže dozvolu lokalne SNS kancelarije, kao i uputstvo od koga da ih kupuju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar