Muhamed Alabar
Muhamed Alabar Foto: KARIM SAHIB / AFP / Profimedia

Predsednik kompanije Igl Hils (Eagle Hills) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed Alabar, investitor Beograda na vodi, koji je pre nekoliko dana bio u našem glavnom gradu, posetio je juče Minsk gde se sastao sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, kojeg često opisuju kao "poslednjeg diktatora u Evropi" koji tom zemljom vlada već 26 godina.

Posetu Alabara Minsku na Tviteru je objavio aktivista inicijative „Ne davimo Beograd“ Dobrica Veselinović

Podsetimo, Alabar je u utorak, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obišao završne radove na izgradnji objekta Galerija „Belgrade“ u okviru projekta Beograd na vodi, a koja bi trebalo da bude otvorena za mesec dana.

Javnost je po ko zna koji put ostala uskraćena za odgovor na pitanje – koliko je novca do sada stiglo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prema ugovoru, srpska strana dala je firmi „Eagle hills“ 100 hektara gradskog građevinskog zemljišta u zakup na 99 godina, ali bez naknade, u zamenu za 32 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću. Tim ugovorom predviđena su zajednička ulaganja na lokaciji od oko 177 hektara gde će biti nekoliko stambenih zgrada i hotela, tržni centar i Kula „Beograd“ visoka 168 metara.

Alabar je u utorak ponovio da će u Beograd na vodi do završetka projekta biti uloženo oko 3,5 milijardi dolara, a da je do sada u izgradnju uloženo 300 miliona dolara i još 200 miliona dolara u tržni centar.

„Ne radi se ovde samo o novcu, da li je tu 300 miliona odvojeno za investicije ili 200 miliona koliko je uloženo u ovaj tržni centar. Tu nije samo reč o radnim mestima koja su otvorena za izgradnju ovog tržnog centra već i koliko će ostati radnih mesta za kasnije“, rekao je tada Alabar.

Dodao je da posluje u 14 zemalja širom sveta i da zna da je nada daleko važnija od svog tog nvoca koji se ulaže.

I prilikom Alabarove posete Minsku, tema razgovora sa Lukašenkom bile su naravno, investicije kompanije „Emar Propertis“ u Belorusiju.

Prema rečima Lukašenka, osmišljeno je nekoliko projekata koji bi kompaniji iz UAE bili zanimljivi, od poljoprivrede do izgradnje velikih infrastrukturnih objekata, a dogovor je bio da Alabar u Belorusiju dođe nakon predsedničkih izbora.

Inače, Lukašenko je trenutno suočen sa masovnim protestima, a demonstranti zahtevaju njegovu ostavku, nezadovoljni rezultatima nedavnih predsedničkih izbora, za koje tvrde da su sporni.

Muhamed Alabar, milijarder iz UAE, osnivač je i predsednik borda direktora kompanije Emar Propertis, jedne od najvećih građevinskih kompanija na svetu, sa godišnjim prihodom od 5,8 milijardi dolara i tržišnom vrednošću od blizu deset milijardi dolara.

Pomenuta kompanija poznata je po megaprojektima u kojima je učestvovala u Dubaiju. Igl Hils, koja je deo Emar Propertisa, osim u našem glavnom gradu trenutno gradi i u Bahreinu, Jordanu, Maroku i Emiratima.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare