Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tanja Jakobi iz Centara za istraživanje Javnih politika izjavila je u emisiji Studio N1 Live da je projekat "Beograd na vodi" netransparentan od samog početka kao i da građani Srbije, sem onih koji su kupili stanove u tom naselju, neće imati nikakvu korist od tog projekta. "Trebalo je napraviti, pre nego što se u to krenulo, procenu troškova i opcija uređenja tog prostora", istakla je ona.

„Volela bih da kada izvodimo zaključak koliko nešto košta da uzmemo u obzir sve delove tog računa. Prvi deo je upotreba javnog dobra, a pitanje je kolika bi bila korist za građane Beograda da je tu izgrađena zelena oaza, o čemu su već arhitekte pričale. Drugo pitanje se odnosi na troškove koje se tu snosili poreski obveznici, a to je opremanje infrastrukture jednog ogromnog prostora“, navodi Jakobi za N1.

Ona podseća da su se zbog ovog projekta izmestile šine, železnička stanica, da će biti izmeštena i autobuska stanica, kao i da je napravljena mreža puteva, vodovod i kanalizacija za ovo naselje.

Tanja Jakobi / Foto: Medija centar Beograd

„Skloniće se i most da ne bi „zveckao“ stanarima Beograda na vodi. Beograđani će dobiti malu promenadicu da šetaju ispred nečega što je zapravo vlasništvo privatne kompanije i što će služiti samo privatnim vlasnicima stanova“, napominje ona.

Jakobi dodaje da se na listu troškova dodaje i posed zgrada do kojih je došla kompanija „Eagle Hills“, a koje nisu isplaćene, ili koje ne bi bile dodeljene ovoj kompaniji da su one mogle da budu prodavane na tržištu.

„Tu su i troškovi premeštanja centra grada, on se osipa, gubi na vrednosti, na svom značaju, i čitav grad se seli na jedno mesto što nikako ne bismo voleli“, istakla je ona.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Jakobi je podvukla da građevinski sektor svuda u svetu služi za pranje novca, kao i da bi trebalo da postoji rigorozna kontrola u vezi sa tim kako se taj novac troši.

„Svi troškovi mogu sasvim jasno da se izvedu i verujem da nijednom srpskom ekonomisti ne bi bilo teško da izvede troškove o kojima sam govorila“, kaže Jakobi i dodaje da postoji problem oko netransparentnosti transfernih cena i precizira da i za njih postoje pravila međunarodnih knjigovodstava kako bi se napravila revizija troškova.

„Projekat ‘Beograd na vodi’ je odsekao svaku moguću konkurenciju i uputio nas je na jedno jedino rešenje koje nastavlja da živi netransparentni život postavljen od samog početka“, smatra ona.

Ocenila je da građani Srbije, neće imati korist od ovog projekta.

Jakobi je podsetila i na sam početak ovog projekta, odnosno na aferu rušenja u Hercegovačkoj ulici i ocenila da je to slučaj koji „daleko prevazilazi samo pitanje građevinskog projekta i ulazi u pitanje ljudskih prava“.

„Kako se moglo desiti da ljudima koji su zvali policiju budu vezane ruke i da su im oduzimani mobilni telefoni. Taj slučaj se tiče transparentnosti sistema pravosuđa i pravnog sistema. On zadire u temelje funkcionisanja pravne države“, zaključila je Jakobi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar