Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Od noći kad je predsednik SNS Aleksandar Vučić trijumfalno objavio ubedljivu pobedu svoje partije na parlamentarnim izborima prošlo je 121 dan, koliko se i čeka formiranje nove Vlade Srbije. 

Po svemu sudeći, još nekoliko dana će biti potrebno, nakon konsutlacija mandatarke Brnabić, da se konačno formira novi kabinet u Nemanjoj 11, a za sada znamo samo da će ga voditi dosadašnja premijerka Ana Brnabić.

Rekorderi 21. Veka

Zakonski rok za formiranje nove Vlade Srbije, nakon izbora održanih 21. juna ističe 3. novembra. Iako Srpska napredna stranke bez koalicionih partnera ima ubedljivu skupštinsku većinu, prolongiranje da se konačno formira izvršna vlast učinila ih je rekorderima 21. veka. Prethodni rekord držala je vlada Vojislava Koštunice, na čije se formiranje čekalo 114 dana. S tim da je, za razliku od situacije kojoj svedočimo danas, te 2007. godine bilo daleko neizvesnije ko će činiti Koštuničin kabinet u Nemanjinoj 11 i da le će se on uopšte moći da formira Vladu.

Pročitajte još...

Podsetimo, naprednjaci su 21. juna osvojili 188 skupštnskih mandata od ukupno 250, ali je Ani Brnabić tek 106 dana nakon održanih izbora poveren mandat za formiranje Vlade Srbije.

Vučić u više navarata prolongirao formiranje izvršne vlasti

U nekoliko navrata Vučić je probijao rok za formiranje vlade. Početkom jula je izjavio da će nova vlada biti formirana do 21. avgusta, a nakon toga taj termin prongirao za 25. avgust.

S obzirom na to da do kraja avgusta nije formirana Vlada, predsednik Srbije je izjavio da će ime mandatara biti poznato nakon što se vrati iz Vašingtona, gde je boravio 3. i 4. septembra.

“Biće formirana u prvoj polovini septembra. U Vladi će biti promena”, rekao je on.

Predsednik je, međutim, po povratku u Srbiju naveo da će nova vlada biti do kraja meseca, te da razmatra nekoliko kandidata za premijera.

“Vladu će voditi neko sposoban i energičan. Biće značajnih promena u svakom smislu, ali ne zato što je prethodna vlada bilo šta loše radila”, naveo je Vučić.

Međutim, ni u septembru nije formirana Vlada, a nova najava bila je da će do kraja oktobra znati njen sastav.

Ukupno 121 dan je trebalo madatarki Ani Brnabić, koju u međuvremenu Vučić odredio, da održi sastanak sa potencijalnim koalicionim partnerima radi dogovora o tome ko će sve činiti sastav Nemanjine 11.

Vučić čekao 184 dana da postane ministar

Interesantno da je u sam Vučić svojevremeno i sam dugo čekao da dobije svoje ministarsko mesto, jer se na Vladu Mirka Marjanovića, u kojoj je aktuelni predsednik Srbije bio ministar informisanja, čekalo punih 184 dana. Izbori su održani u septembru 1997. godine, ali je tek u martu 1998 sastavljen Marjanovićev kabinet u kojem su pored Vučića, svoje mesto našli i Maja Gojković, danas kandidat za ministarku kulture, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pročitajte još...

Na prethodnu Vladu Srbije se čekalo više od 100 dana

Odlazeća Vlada Srbije, na čijem čelu prvo bio Aleksandar Vučić, da bi ga kasnije na premijerskom mestu nasledila Ana Brnabić, takođe se dugo čekala. Naime, iako su i tada (2016. godine) naprednjaci mogli sami da formiraju vlast, čekalo se 109 dana na imena ljudi koji će činiti izvršnu vlast, dok se na formiranje prve Vlade (2014. godine) na čijem je čelu bio Aleksandar Vučić, čekalo “svega” 42 dana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare