Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je održan opširan razgovor o svim detaljima dosadašnje politike i o nečemu što će predstavljati izazove Srbije u narednom periodu. On je rekao da je predsednik Vučić na sastanku najavio da će vlada biti formirana do kraja avgusta.

„Govorili smo o nečemu šta će predstavljati izazove Srbije u narednom periodu – bilo da je reč o naredne dve godine ili o periodu do 2025. godine, jer je to postavljeno kao neki parametar, kada je reč o dostizanju nivoa plata i penzija, kao i ciljeva vezana za članstvo u EU“, izjavio je Dačić.

On je naveo da je ponosan na sve rezultate koje su zajedno ostvarili u poslednjih osam godina.

„Ojačali smo spoljnopolitičku poziciju Srbije, vratili temu Kosova i Metohije na dnevni red, jer je ranije rečeno da sa Srbijom treba razgovarati samo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu. Mi smo uspeli da na miroljubiv način odbranimo naše državne i nacionalne interese i da 18 zemalja povuče priznanje Kosova i da oni više nemaju većinu u međunarodnim organizacijama. Svi danas govore o potrebi iznalaženja kompromisa“, rekao je Dačić.

On je izjavio da je danas situacija takva da Srbija u prva tri meseca ima najbolje pokazatelje kada je reč o rastu BDP u celoj Evropi.

„Ekonomska kriza koja je sad aktuelna, sa velikim problemima koji će tek da nastanu, sa ogromnim raspravama koje postoje i u EU, sve te posledice će imati i negativne efekte u našoj zemlji. Ubeđen sam da ćemo na kraju uspeti da konstatujemo da će Srbija proći kroz ekonomsku krizu sa najboljim pokazateljima i u regionu i možda u čitavoj Evropi“, rekao je lider SPS.

On je naveo da su SPS i SNS delili iste ciljeve, da imaju imamo iste ciljeve i za budućnost, a to znači da Srbija bude jaka, stabilna, počev od dijaloga sa Prištinom, članstvom u EU, odupiranju pritiscima koji dolaze sa svih strana.

„Nekima u svetu nikada nije odgovaralo da Srbija bude jaka. Nekima nikada nije odgovarala jaka Srbija“, izjavio je Dačić.

On je rekao da danas nije bilo reči o tehničkim pitanjima, poput onih kada će biti konstituisana Skupština, vlada… i podsetio da je rok za konstituisanje Skupštine 4. avgust, a rok za izbor nove vlade je početak novembra.

„O imenima ministara, resorima, nismo danas razgovarali. Razgovarali smo o suštinskim pitanjima. Zainteresovani smo za nastavak saradnje, a ona bi trebalo da se temelji na jedinstvu i zajedništvu ciljeva“, naveo je Dačić i dodao da je bilo reči o nekim njihovim razočarenjima, ponašanju ljudi u SPS-u, ali i unutar liste koju je predvodio Vučić.

Upitan da li je bliži tome da bude konstruktivna opozicija ili vlast, Dačić je rekao:

„Nema svrhe da to mene pitate. Nikada ne bih preferirao da budem opozicija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare