Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Lider Demokratskog saveza Kosova (LDK), Isa Mustafa, u izjavi za Gazetu Ekpress otkrio je svoja očekivanja od sastanka Kosova i Srbije u Vašingtonu. On je rekao da očekuje da će se u Beloj Kući definisati koji je dalji put dijaloga.

Lider LDK-a i bivši premijer Isa Mustafa takođe je spomenuo vitalnu potrebu za koordinacijom Vašingtona i Brisela povodom završetka procesa.

„Za mene je sastanak u Vašingtonu 3. i 4. septembra od posebnog značaja. Očekujem da će Vašington, pored specifičnih ekonomskih tema, početi da definiše dalji put dijaloga, koji podržavaju SAD, a koji vodi ka međusobnom priznavanju i kako će dve nezamenljive strane, SAD i EU, koordinisati u procesu dijaloga za konačni sporazum”, rekao je Mustafa.

Kaže da je uzajamno priznanje krajnji cilj Kosova u pregovaračkom procesu sa Srbijom i dodaje da je za sve to neophodno mnogo rada međunarodne zajednice, ali i celokupnog lokalnog političkog faktora, uključujući medije i civilno društvo.

Prema rečima lidera LDK, do konačnog sporazuma o međusobnom priznavanju sa Srbijom ne može biti iznenađenje.

„Postizanje sporazuma za međusobno priznavanje je proces koji zahteva volju, posvećenost i energiju svih, od međunarodnog faktora i od svih entiteta u zemlji, od vlasti, opozicije, naučnih i stručnih institucija, medija i civilnog društva. To nije nešto što nam dolazi iznenada“, dodao je Mustafa.

Lider LDK-a kaže da što dublje Kosovo ulazi u taj proces, trebalo bi da se paralelno sa njime postigne jedinstvo unutar zemlje, kako bi se dijalog okončao u interesu Kosova.

„Stoga, što dublje ulazimo u taj proces, to više moramo biti jedinstveni kako bismo se suočili s njim i okončali ga u interesu zemlje“, zaključio je bivši premijer Isa Mustafa.

Sastanak u Vašingtonu sazvao je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, Robert O’Brajen, koji blisko sarađuje sa izaslanikom za dijalog Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom. Kosovska delegacija koju predvodi Avdulah Hoti, a koja je sastavljena od predstavnika svih partija koje su deo koalicije, danas je otputovala u Vašington. Opozicione stranke, PDK i Samoopredeljenje, odbile su da se pridruže Hotijevom timu i putuju s njim u SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar