Foto:EPA/VALDRIN XHEMAJ

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa rekao je da se oni koji su očekivali međusobno priznavanje nakon jednog sastanka Beograda i Prištine ne razumeju politiku. On je dodao da ekonomska saradnja između Srbije i Kosova neće "narušiti državni suverenitet", te da su ekonomski sporazumi osnova konačnog priznanja.

Lider DSK je takođe rekao da je to što je najavljeno izraelsko priznanje Kosova prijatno iznenađenje koje je usledilo na sastanku u Vašingtonu, prenosi Kosovo onlajn.

„I pre tog sastanka sam rekao da ne očekujem neka posebna iznenađenja. SAD su najavile sporazume u ekonomskim oblastima. Oni koji su očekivali da će se naša delegacija vratiti sa uzajamnim priznavanjem, imali su nerealne ambicije,“ poručio je Mustafa.

Mišljenja je takođe da su ekonomski sporazumi osnova konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Prijem u Beloj kući kod predsednika Trampa i najvišeg rukovodstva SAD govori o ogromnoj podršci procesu dijaloga, koji se završava uzajamnim priznanjem. Ekonomski sporazumi su osnova konačnog sporazuma,“ ocenio je Mustafa.

U jednoj od tačaka sporazuma, koja govori o uključivanju Prištine u mini-šengenski projekat kojem se usprotivio DSK, Mustafa je rekao da je stranka koju vodi imala primedbe, ali da su se dogovorili da rade na ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine.

„DSK je imao primedbe u vezi sa “mini-Šengenom“. Ali složili smo se da radimo na olakšavanju ekonomske saradnje, kretanja ljudi i robe koja je takođe bila deo berlinskog procesa, ali pod drugim imenom. To ne znači korake kojima se krši državni suverenitet na bilo kojem polju“, rekao je Mustafa.

Što se tiče tačke oko jezera Gazivode, lider DSK je istakao da su i Kosovo i Srbija imale koristi od SAD.

Prema njegovim rečima, u trenutku kada dođe do međusobnog priznavanja i razgraničenja „granica sa Srbijom“, granica na jezeru Gazivode bi trebalo da se reguliše prema međunarodnim konvencijama.

„Tim sporazumom niti je Srbija ušla na Kosovo niti je Kosovo ušlo u Srbiju. Obe zemlje su imale koristi od američkih investicija. Dogovor da američko Ministarstvo energetike sprovede studiju izvodljivosti za upotrebu vode, a u najboljem je interesu Kosova da SAD izvode studije izvodljivosti o razvojnim mogućnostima Kosova u svim oblastima“, ocenio je Mustafa.

(Izvor: Kosovo onlajn)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar