Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Premijer Albanije Edi Rama kritikovao je danas dve bivše kosovske vlade koje su, prema njegovim rečima, "odložile" balkanski mini-šengenski sporazum. Prema njegovoj oceni, sporazum koji su Kosovo i Srbija potpisali u petak u Beloj kući, nimalo se ne razlikuje od njegovog dugogodišnjeg predloga za “mini-Šengen” na Balkanu.

U objavi na Fejsbuku, Rama je rekao da je svaka komunikacija, sastanak ili sporazum o konačnom miru između dve zemlje koje su okončale rat nešto pozitivno.

“Komunikacija sa neprijateljem nikada sama po sebi nije pogrešna; ni usred rata, kada god je to neophodno i moguće. Pogrešno samo po sebi je da ne komuniciraš kada se ukaže potreba i stvori prilika. Ne komunicirati i ne sastajati se, šta više, da se zalažeš za suprotno, a da kao izdajnike etiketiraš one koji to čine, kada je rat završen i kada je dosadašnji neprijatelj sused današnjice i sutrašnjice s kojim se još nisi dogovorio o miru, to nije jednostavno pogrešno. To je poptpuno krivo”, rekao je on.

Rama je dodao da nikada nije sumnjao da će jednog dana Kosovo prihvatiti mini-Šengen. Nazvao je uzaludnim izgubljeno vreme tokom kojeg je Kosovo odbacillvalo ovu ideju. Prema njegovim rečima, Kosovo je prolazilo kroz ćorsokak i međunarodno je defaktorizovano zbog takse na srpsku robu. On je kritikovao dve bivše kosovske vlade zbog ovog “gubitka”.

“Umaralo me je samo beskrajno odbijanje, uzaludno napretek izgubljeno vreme, štetno komplikovanje racionalnih faktora na kosovskoj politici; koji su se skrivali unutar školjki apsurda koje su stvorili ljubitelji provincijskog turbofolk-nacionalizma, a što je Kosovo dovelo u ćorsokak međunarodne defaktorizacije i zahlađenja sa svojim najvećim saveznicima, posebno Sjedinjenim Državama i Nemačkom. Ne samo da smo izgubili vreme i ugled, onom čuvenom taksom koju bi Srbiju bacilo na kolena i koja se potom pretvorila u kažnjavanje u okviru izborne igre ranivši time Kosovo, a izgubili smo i šanse koje se ne ponavljaju u političkoj i diplomatskoj utakmici sa Srbijom. Kažem da smo izgubili i to u množini, jer ja ne odvajam Kosovo od Albanije, posebno kada je reč o toj utakmici, gde su autogolovi dveju prethodnih vlada Kosova bili svaki spektakularniji od drugog”, dodao je Rama.

„I kada se Srbija pretvorila u oružje u rukama turbofolk-nacionalista iz Prištine, koji su zajedno sa nekim poluumnim saveznicima u Tirani pucali u vazduh, trujući i izopačujući ljude, da su oni stali, navodno,  u odbranu granica, a njihova glavna namera je bila zapravo samo da vladaju unutar granice. Tako je Beograd realno ostao neizazvan u svom napredovanju u procesu normalizacije ka konačnom miru, dok je Priština postala pozorište vulgarne borbe za moć, između “patriota” i “izdajnika”, bilo tamo u Prištini bilo u Tirani. Kakav crni humor sa ljudima, a posebno sa biračima na Kosovu”, naglasio je Rama.

Rama je priznanje Kosova od strane Izraela nazvao izuzetno važnim. Rekao je da sporazum nije ništa više od onoga što je ranije on predložio, u regionalnom Šengenu.

“Pažljivo sam pročitao sporazum potpisan u Ovalnom kambinetu i više izuzevši zadovoljstvo što je postignut zahvaljujući uključenosti Sjedinjenih Država – a fantastična vest je priznanje Kosova od strane Izraela (veoma važno i sa vrlo značajnim potencijalnim posledicama za one koji znaju da učitavaju ovu činjenicu) – imam gorki osećaj da sve što je juče potpisano, ne postoji ništa što nije deo dugotrajnog plana za šengensku regiju, logična posledica berlinskog procesa, dok je do juče izgubljeno vreme jezivo. Molim Boga da je sa jučerašnjim danom okončano njeno nemilosrdno ubijanje, ali se bojim da nije, i daj Bože da grešim”, naveo je on.

Prema njegovim rečima, ono što je na albanskom godinama označavano kao nacionalna izdaja, na engleskom se pretvorilo u istorijsko dostignuće u roku od jednog dana. Rama je takođe prokomentarisao tačku sporazuma u kojoj se govori o izlasku na Jadran.

Prema njegovim rečima, čuvena fotografija na kojoj je nemačka kancelarka viđena u Berlinu, sa predsednicima Kosova i Srbije sa mapom u ruci, imala je veze sa linijom tog puta.

“Pročitao sam tačku sporazuma u kojoj se govori o kopnenoj infrastrukturi koja će Srbiju i Kosovo odvesti do duboke luke na Jadranu. To spada u Drač, jer se govori o tom putu Niš – Priština – Drač, koji je Sali (Beriša) krstio kao put sramne izdaje Edvina Zografa. Taj put je bio na stolu svake runde Berlinskog procesa, čak je Aljbin Kurti pomislio da su mape podele Kosova došle do izražaja, kada je video fotografiju iz Berlina na kojoj smo kancelarka Nemačke, Hašim Tači, predsednik Srbije i ja gledali mapu tog puta na karti zapadnog Balkana” naveo je Rama.

Sad ajde i recite mi, kako da se ne setim da su, kada je Aleksander Vučić došao u Drač posle zemljotresa, proglasili mene izdajnikom kao Esad-pašu, navodno što sam Srbiji dao izlazak na more, dok je danas taj „mini-Šengen” na kopnu, moru i vazduhu blagoslovljen u Beloj kući, većina onih koji su me do juče blatili su pozdravlja sporazum, čak i sam digitalni bunar SB ćuti, kaže on.

Rama je rekao da je “lose” u tome što Albanci “plaćaju strašne troškove podle politike nekih varljivih bajraktara, sa ove i sa one strane granice, koji zbog svoje ludosti veličine i žeđi za moći neprestano truju narod govorom mržnje, čudovišnim optužbama, beskrajnim klevetama, predstavljajući se kao vatrene patriote i svakodnevno paleći vatru mržnje među Albancima”.

Rama je svoj članak zaključio rekavši da se nada da će sporazum postignut u petak “poslužiti da se malo više otrezni i civilizuje političko-medijsko okruženje i da se olakša, a zašto ne i donekle zreo taj deo javnog mnjenja koje je bilo poludeo zbog velikog nerazumevanja “mini-Šengena”.

Balkansku mini-šengensku inicijativu kategorički su odbili bivši premijeri Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti. Predsednik Kosova Hašim Tači je tada odbio i poziv za sastanak sa regionalnim liderima, a takođe i Demokratski savez Kosova, koji je sada vodi vladu, tada se izjasnio protiv ove inicijative.

“Obe strane će se pridružiti “mini-šengenskom području” koje su Srbija, Albanija i Severna Makedonija proglasile u oktobru 2019. i iskoristiće ga u potpunosti”, navodi se u tački sporazuma o “mini-Šngenu”, koji je potpisan u petak u Vašingtonu.

(Izvor: Kosovo onlajn)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar