Foto: Arhiva

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da je spreman, kao i većina lidera opozicije, da se povuče iz prvih redova i prepusti mesto novim i stručnim ljudima iza kojih bi mogli da stanu svi protivnici režima. Utisak je da je ovaj proces već počeo, s obzirom na to da su u javnosti najistureniji ne lideri opozicionih stranaka, već njihovi najbliži saradnici koji nisu kompromitovani do te mere da izazivaju nepoverenje među biračima. U prvom redu tu su Marinika Tepić i Miroslav Aleksić, a kao novo lice svakako se tretira i Nebojša Zelenović, iako je već dugo u politici. Postavlja se pitanje koliki može biti njihov domet na nekim budućim izborima, ukoliko opozicija na njima bude učestvovala i mogu li više od Đilasa, Jeremića, Lutovca... Sagovornici portala Nova.rs smatraju da ovo može biti dobar put.

Gostujući u Pregledu dana Newsmax adria, predsednik SSP je rekao da je svestan da ne treba da bude u prvim redovima borbe protiv režima.

Dragan Đilas Foto:Newsmax Adria

„U fokusu opozicije treba da bude, pre svega, borba za fer izborne uslove, a tek onda slede razgovori na koji način nastupiti na njima. Posle toga treba videti na koji način ćemo izaći na izbore i kako ćemo pronaći ljude za najodgovornije funkcije iza kojih će moći da stanu svi koji su protiv ovog režima. To znači da smo mi koji smo lideri opozicionih stranaka, a mete smo napada već godinama, apsolutno svesni da ne treba da budemo sutra u prvom redu“, rekao je Đilas.

Ipak nova lica 

Teorija o novim licima tako je opet stupila na scenu.

Istina je da se ona već izvesno vreme primenjuje, pa se kao najprepoznatljivija lica opozicije trenutno tretiraju uravo potpredsednica SSP Marinika Tepić ili potpredsednik NS Vuka Jeremića – Miroslav Aleksić, koji drže pažnju i održavaju tenziju gotovo svakodnevnim istupima u javnosti i razotkrivanjem afera u kojima je bilo učešća vlasti. Pored njih, novim licem se smatra i bivši gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović.

Iako je dugo u politici, reč je o lokalnom političaru koji je u poslednjih nekoliko godina borbom protiv SNS u Šapcu postao prepoznatljiv u široj javnosti.

Upravo je on neko ko insistira na novim licima, a to je i jedna od njegove tri tačke ujedinjenja opozicije. Sudeći prema Đilasovim rečima ideja je prihvaćena.

Mogu li, dakle, Tepić, Aleksić, Zelenović ili eventualno neko od lidera Ne davimo Beograd, inicijative koja je okupljala hiljade na protestima u Beogradu, da izađu na crtu vlasti u prvim redovima i pridobiju kritičnu masu glasača.

Ko je za penziju, a ko za izbornu listu

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović smatra da je ovo dobar put.

Foto: Medija centar Beograd

„Opozicija bi trebalo da obavi jedno istraživaje javnog mnjenja i tako definiše ko je u politici za penziju, ko je za fondacije, odnosno da radi kao podrška, a ko je za izborne liste. To je trebalo uraditi još nakon prošlih izbora. Trebalo je anketirati građane i ustanoviti šta su njihove potrebe i prioriteti i za koga veruju da te potrebe može da zadovolji. Istraživanja koja smo mi radili pokazuju da se građani opredeljuju na osnovu četiri faktora: integritet političara ili stranke, stručnost, moć ili sposobnost da reši problem i harizmatičnost. Pritom, glasači SNS dominira integritet i harizmatičnot, a kod glasača opozicije i bojkotaša integritet i stručnost. Ako opozicija ide sa novim licima trebalo bi da vodi računa o tim faktorima“, smatra Gavrilović.

Naći najotpornijeg na satanizaciju 

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da su Tepić, Aleksić i Zelenović rade dobar posao.

Politikolog Boban Stojanović Foto:Printscreen/Youtube

„Odlični su, zaista rade dobar posao, ali i protiv Marinike i protiv Aleksića se vode prljave kampanje i medijska satanizacija, tako da nisam siguran da bi bolje prošli nego Đilas ili Jeremić. Videli smo kako su prošli svi koji se politički aktiviraju. Videli smo i kako je prošao vladika Grigorije zbog samo jedne izjave ili Saša Janković kada je najavio kandidaturu. To je prosto model vladanja SNS i tako će završiti svako ko se usudi na politički angažman. Pitanje je za opoziciju ko bi od pomenutih bio najotporniji na takvu satanizaciju“, kaže Stojanović.

Sasvim je logično, smatra on, da deo opozicije razume da mora na neki način da se skloni.

„I da centralno lice kampanje bude neko koga je teško napadati i ko je nov (zbog dobrog dela birača). Nešto slično kao Krivokapić u Crnoj Gori – profesor, ugledan, porodičan čovek. Neko takav bi imao verovatno imao više šanse na izborima nego aktuelni lideri ili ljudi koji su već angažovani u politici kao što su Đilas, Jeremić, Lutovac. Istovremeno, iza  moraju da budu aktuelne stranke i njihovi resursi, koji nisu veliki, ali to je sve što postoji i sa tim se mora raditi. To bi značilo da bi ti aktuelni lideri ostali u politici, ali u drugom planu, jer neke stranke ne bi ni postojale bez tih lidera, tako da i ne mogu u potpunosti da se povuku“, smatra Stojanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram