Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Velika većina mladih u Srbiji smatra da njihovi problemi nisu dovoljni zastupljeni u javnom i političkom životu, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), zbog čega apeluju na političke partije da, u susret izborima, kreiraju programe i mere koji će doprineti boljem životu mladih u Srbiji.

Istraživanje KOMS-a, predstavljeno danas javnosti, pokazalo je da 84,4 odsto mladih od 15 do 30 godina smatra da nema nikakav uticaj na političke odluke i procese, a većina je zbog nezadovoljstva takvim odnosom prema mladima spremna da napusti zemlju.

Generalni sekretar KOMS-a Stefan Ðorđević zato je pozvao sve političke partije da kreiraju programe i mere koji će doprineti boljem životu mladih u Srbiji i da ih uključe u politički život.

„Mladi treba da učestvuju u parlamentu, trenutno ih je četvoro, a trebalo bi da bude 20 odsto njih“, smatra Ðorđević.

On je dodao da je neophodno da se donesu programi za poboljšanje položaja mladih, uredi reforma obrazovnog sistema i da se mladi uključe u političke odluke.

Miljana Pejić iz KOMS-a rekla je da će ta organizacija do izbora voditi kampanju kako bi ukazala na značaj uključivanja mladih u proces donošenja odluka.

„Fokus kampanje je na pet ključnih tema, koje se odnose na uključivanje mladih u rad institucija, zapošljavanje, osamostaljivanje, obrazovanje, kao i na sistem vrednosti“, istakla je Pejić.

KOMS će, kako kažu, svake srede objavljivati izveštaj o tome kako su se u javnosti pozicionirale teme mladih.

Prvi nedeljni izveštaj biće objavljen 18. marta, dok će 22. aprila biti napravljen presek izveštaja o svim rezultatima.

Pratiće se izborne liste, i partije u okviru tih lista.

„Najvažnije je da se stavovi mladih čuju“, zaključuju u KOMS-u.