Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia, Arhiva

Dragutin Matanović jedan je od troje srpskih članova Odbora direktora NIS čiju je smenu zatražila ministarka energetike Zorana Mihajlović, a koji je najotvorenije krenuo u kontranapad, pokazavši spremnost da do kraja brani svoju poziciju i 784.000 dinara koje mu svakog meseca legnu na račun. Ovaj dugogodišnji savetnik najpre Ivice Dačića, a zatim i Aleksandra Vučića optužio je Mihajlović za samoreklamerstvo, uz indirektnu poruku da bi upravo ona trebalo da bude smenjena - jer nije došla na otvaranje gasovoda. I tako otvorio još jedan front u resoru energetike...

Nakon otvorenog sukoba sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem i njegovim izbacivanjem sa sastanka, a zatim i niza optužbi na rad ovog preduzeća, njegovih ćerki firmi i nepolaganja računa Vladi Srbije, na spisak novopostavljene ministarke energetike došao je i NIS – pre svega Odbor direktora, odnosno troje srpskih članova Danica Drašković, Dejan Radenković i Dragutin Matanović.

Zahtev za smenu

Godinama unazad njihove astronomske plate tema su medija, ali se njihove funkcije uprkos tome nisu dovodile pod znak pitanja.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Nezadovoljna radom srpskih predstavnika u NIS-u, Mihajlović je sada zatražila da članovi Odbora direktora koje postavlja država budu smenjeni.

Izvor Nova.rs, kako smo već pisali, otkrili su da njihova smena još nije došla na dnevni red, a da bi o tome prvo trebalo da raspravlja Kadrovska komisija Vlade, a zatim i sami ministri i premijerka.

Reakcija Matanovića bila je snažna.

Foto: Profimedia

„Smena članova Odbora NIS-a ili direktora javnih preduzeća ozbiljna su pitanja koja treba da se raspravljaju unutar institucija sistema – Vlade ili radnih grupa koje formira Vlada. Iznošenje takvih pitanja u medijima pokazuje samo ambicioznu želju pojedinaca za samoreklamerstvom. Kada je reč o smenama trebalo bi da se smene oni odgovorni ministri koji nisu došli na otvaranje najznačajnije srpske investicije u 2020. – gasovoda koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko Srbije. Ma kakva da su im opravdanja – unapred zakazani ručkovi, večere ili užine i slično”, rekao je Matanović za Nova.rs, verovatno misleći na ministarku Mihajlović, koja je izjavila da se nije pojavila na otvaranju gasovoda jer je bila “na putu van Beograda uz odobrenje predsednika”.

Savetnik iz senke zadužen za Rusiju

Ko je, zapravo, Matanović?

Istina je da se o njemu malo zna. U zvaničnoj biografiji piše da je rođen 1954. godine i da je diplomirani inženjer elektrotehnike. Radio je kao elektroničar u Odeljenju razvoja u kompaniji „Lola računari“ u Beogradu, a jedno vreme bio je i na mestu direktora. Na funkciju člana Odbora direktora NIS imenovan je 06.09.2019. godine. U njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da njegova mesečna plata iznosi 6.670 evra ili oko 784.000 dinara.

Ono što je javnosti manje poznato jeste da je bio savetnik Ivice Dačića kada je bio potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova u vreme premijera Mirka Cvetkovića, a onda i kada je Dačić postao premijer. Bio je zadužen za odnose sa Rusijom. Nakon odlaska Ivice Dačića sa mesta premijera, Matanović ostaje na mestu savetnika u kabinetu Aleksandra Vučića.

Funkciju savetnika, zadžao je i kada se Vučić preselio na Andrićev venac. Ipak, na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, u njegovoj imovinskoj karti nigde se ne navodi da je bio angažovan kao savetnik ni Dačića ni Vučića.

Njegovo ime spominje se zatim u poslovima oko pronalaženja strateškog partnera u „Železari Smederevo“. Bio je član radne grupe čiji je zadatak bio da prati sprovođenje postupka pronalaženja strateškog partnera i da vodi pregovore u postupku izbora strateškog partnera za to preduzeće.

Učestvovao je i u pregovorima oko procesa privatizacije u preduzeću HIP Petrohemija“ a.d Pančevo, zajedno sa tadašnjim ministrom energetike Aleksandrom Antićem pregovarao je sa predsednikom UO „Gazprom Njefta“ Aleksandrom Djukovim.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare