Foto: N1, Arhiva, Profimedia

Troje srpskih članova Odbora direktora NIS-a - Danica Drašković, socijalista Dejan Radenković i Dragutin Matanović, bivši savetnik Aleksandra Vučića, mogli bi da ostanu bez plate od oko 6.500 evra, jer je ministarka energetike Zorana Mihajlović zvanično zatražila njihovu smenu, saznaje Nova.rs. Jedan od njih, Dragutin Matanović u odgovorima za naš portal praktično optužuje ministarku Mihajlović za "samoreklamerstvo" i navodi da bi "trebalo da budu smenjeni oni odgovorni ministri koji nisu došli na otvaranje gasovoda, najznačajnije srpske investicije u 2020".

Ministarka Mihajlović odlučila je da napravi red u svom sektoru, pre svega u nizu preduzeća koja su pod njenom nadležnošću. Tako je, nezadovoljna radom srpskih predstavnika u NIS-u, zatražila da članovi Odbora direktora NIS-a koje postavlja država budu smenjeni.

Kako navodi izvor Nova.rs, njihova smena još nije došla na dnevni red, a o tome bi prvo trebalo da raspravlja Kadrovska komisija Vlade, posle čega taj predlog ide na sednicu Vlade.

Od troje pomenutih funkcionera, najduži staž u NIS-u ima Danica Drašković, supruga lidera SPO Vuka Draškovića, koja je u tom preduzeću ispred države Srbije angažovana ukupno 10 godina. Ona je četiri godine, od 2009. do 2013, bila članica Upravnog odbora te kompanije, sa primanjima od oko 35.000 dinara.

Međutim, godinu dana kasnije, posle ulasak SPO u koaliciju sa SNS, ona je postavljena za članicu Odbora direktora NIS-a i od tada mesečno zarađuje čak 771.000 dinara ili oko 6.500 evra.

Foto: Nemanja Jovanović

Za razliku od Danice Drašković, Dragoljub Matanović, koji je u medijima predstavljan kao savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u NIS je udomljen u septembru 2019. U njegovoj imovinskoj karti na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije piše da njegova mesečna plata iznosi 6.670 evra ili oko 784.000 dinara.

Foto: Profimedia

Upitan da prokomentariše zahtev za njegovu smenu, Matanović za Nova.rs kaže da su pitanja poslovanja NIS-a, Srbijagasa, zatim smena članova Odbora NIS-a ili direktora javnih preduzeća ozbiljna pitanja koja treba da se raspravljaju unutar institucija sistema – Vlade ili radnih grupa koje formira Vlada.

„Iznošenje takvih pitanja u medijima pokazuje samo ambicioznu želju pojedinaca za samoreklamerstvom“, navodi on.

Matanović dodaje da „kada je reč o smenama trebalo bi da se smene oni odgovorni ministri koji nisu došli na otvaranje najznačajnije srpske investicije u 2020. – gasovoda koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko Srbije“.

„Ma kakva da su im opravdanja – unapred zakazani ručkovi, večere ili užine i slično“, kaže on, verovatno misleći na ministarku Mihajlović, koja je izjavila da se nije pojavila na otvaranju gasovoda jer je bila „na putu van Beograda uz odobrenje predsednika“.

Foto: N1

Bez fotelje bi mogao da ostane i Dejan Radenković, funkcioner SPS, čija plata u NIS-u takođe prelazi 700.000 dinara. On je ranije bio poslanik u Skupštini Srbije, a u njegovoj imovinskoj karti navodi se da je i član Odbora za praćenje poslova u MTS banci, gde mesečno zarađuje još 65.000 dinara.

Ni Radenković ni danica Drašković nisu odgovarali na pozive i poruke novinara Nova.rs.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar