Foto: Vesna Lalić; Goran Srdanov/Nova.rs; Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia; Vladislav Mitić; EPA/NAKE BATEV

Nakon ostavke na mesto ministra prosvete, Branko Ružić je praktično bez dana pauze dobio novu funkciju i to savetnika prvog potpredsednika Vlade Ivica Dačića. Ali, nije da nije bilo očekivano. Savetničke funkcije su posle ministarskih redom dobijali Mladen Šarčević, Lazar Krstić, Petar Škundrić, Ivan Mrkić…, a nova ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović takođe je bila savetnica u pauzi između dve ministarske funkcije.

Samo 23 dana nakon podnošenja ostavke i svega jedan posle njenog prihvatanja u Skupštini Srbije, nekadašnji ministar prosvete i funkcioner SPS Branko Ružić seo je u novu fotelju. On je u Skupštini Srbije i formalno razrešen 29. maja, a već sutradan imenovan je za savetnika Ivice Dačića.

Branko Ružić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I nije da to nije bilo očekivano, imajući u vidu da je veliki broj ranijih ministara bio nagrađivan novim “radnim mestima”. Da će to da se dogodi, nakon Ružićeve ostavke, praktično je najavio i Ivica Dačić, koji je u izjavama za medije rekao da se nada da će njegov stranački kolega nastaviti da obavlja poslove na nekom drugom položaju ili funkciji.

A tako je i bilo.

Ružiću je nova funkcija i isplativija, jer sada mesečno zarađuje 45.000 dinara više nego na staroj. Kao ministar imao je platu od 134.124 dinara, dok će kao savetnik zarađivati 179.016 dinara.

Slično je i sa drugim funkcionerima koji su bili deo SNS vlada.

Savetnik, pa direktor

Tako je Mladen Šarčević, takođe bivši ministar prosvete, nakon odlaska iz Vlade, imenovan za specijalnog savetnika predsednika Aleksandra Vučića za obrazovanje. U isto vreme, Šarčević je savetovao i premijerku Anu Brnabić.

Kao savetnik Brnabić dobijao je 120.000 dinara mesečno, dok je kod predsednika države bio angažovan po ugovoru o delu – tu je zarađivao još 20.000 mesečno.

Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić

I nije dugo prošlo, a Šarčević je dobio novu funkciju. On je u januaru ove godine na sednici Vlade Srbije imenovan za v.d. direktora JP Službeni glasnik. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije još nije objavljeno kolika mu je plata na toj poziciji.

Ministarka, savetnica, pa ministarka

Slavica Đukić Dejanović nedavno je izabrana za ministarku prosvete, ali je i ona napravila pauzu u ministarskom poslu i “otišla” u savetnike.

Foto:Marina Pupavac/N1

Od 2016. bila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i na toj funkciji ostala je do izbora nove vlade 2020. Nakon toga imenovana za specijalnu savetnicu premijerke Ane Brnabić za Agendu 2030.

Nakon ostavke Branka Ružića, dobila je resor prosvete.

Mrkić, Škundrić, Glamočić…

Među funkcionerima koji su ministarsku fotelju zamenili savetničkom je i Ivan Mrkić, bivši šef srpske diplomatije. On je bio član Vlade Ivice Dačića, a nakon što je Vučić prvi put izabran na funkciju premijera, Mrkić je postavljen za savetnika tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića.

Ivan Mrkić Foto: EPA/NAKE BATEV

Na listi državnih funkcionera koji su se „oprostili“ od ministarske fotelje i zamenili je savetničkom je i Petar Škundrić, dugogodišnji ministar energetike. On je bio savetnik premijera u Vladi Ivice Dačića, da bi potom bio izabran za savetnika prvog potpredsednika Vlade, koji je u to vreme takođe bio lider njegove stranke.

Foto: Printscreen/YouTube/GEM info

Isti je slučaj i sa Draganom Glamočićem, bivšim ministrom poljoprivredom, koji je nakon odlaska sa ministarske fukcije postao Vučićev savetnik za poljoprivredu.

Posle ostavke otišao u savetnike

Za razliku od njih, Lazar Krstić, bivši ministar finansija, nije dočekao da bude zamenjen redovnim putem, posle izbora, već je podneo ostavku zbog neslaganja sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem oko visine smanjenja plata i penzija.

Lazar Krstić Foto: EPA/DRAGAN TATIC

Ipak, ni on tada nije napustio Nemanjinu 11, već je odmah posle odlaska sa ministarske funkcije postao Vučićev specijalni savetnik.

Tadašnji premijer je rekao da će Krstić pomagati i tadašnjoj potpredsednici Vlade Kori Udovički i u pregovorima sa Međunarodnim monetarnom fondom.

Mediji su kasnije objavili da je u međuvremenu izabran u Savet poslodavaca Ekonomskog fakulteta.

BONUS VIDEO Ružić dobio novu funkciju, plata za 45.000 veća od ministarske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare