Miša Vacić RTS

Predsednik Srpske desnice Miša Vacić na sramotan način vređao je ubijenog lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića na mreži X, nazivajući ga "dokazanim izdajnikom" i "velikim neprijateljem".

Na snimku koji je Vacić objavio, a koji je deo priloga TV B92, može se čuti izjava Olivera Ivanovića, koji je prokomentarisao da je postojanje desničarske organizacije „1389“ velika opasnost jer je u suprotnosti s tadašnjom zvaničnom politikom naše zemlje.

Takođe, Ivanović je tada dodao da bi to moglo poslužiti radikalnim krugovima s južne strane Ibra za „slične pripreme“.

Oliver Ivanović Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

U drugom snimku, Vacić je objavio trenutak kada se kao, kako kaže, vođa „1389“ na Jarinju rukovao s tadašnjim ambasadorom Rusije, Aleksandrom Konuzinom.

Vacić pred Ustavnim sudom 

Inače, Republičko tužilaštvo je u aprilu 2012. od Ustavnog suda zatražilo zabranu registrovane organizacije „SNP 1389“ koju je predstavljao Miša Vacić.

Međutim, taj predlog je odbio Ustavni sud.

Miša Vacić Foto: Rusko demokratsko društvo

Pripadnici ovog pokreta dovođeni su u vezu sa dešavanjima na severu Kosova i to 2011. godine u jeku jedne od velikih kriza.

Vacić na „merama“ 

Potpredsednica SSP Marinika Tepić dostavila je ranije javnosti službenu belešku sa saslušanja pripadnika MUP, u kojoj se vidi da je Miša Vacić bio na merama tajnog nadzora komunikacija u više navrata.

Jednom tokom 2017. (nejasno zašto), a potom u kontinuitetu tokom 2018. i 2019. zbog sumnje da je reč o osobi umešanoj u ekstremizam.

Saslušani službenik MUP-a bio je zadužen za nadzor Vacićeve komunikacije po nalogu i uz odobrenje suda.

Miša Vacić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/

Dok je Vacić bio na merama, komunicirao je sa predsednikom Srbije Aleksandar Vučić i njegovim bratom, Andrejem, kako se vidi u službenoj belešci.

Zbog ovih kontakata, koji su ocenjeni kao prijateljski i porodični, kako je ranije tvrdila potpredsednica SSP Marinika Tepić, Vaciću nije oduzeto nelegalno oružje, a sam je u prisluškivanim razgovorima rekao da ga „Vučić plaća da sedi kod kuće“.

Kasnije je predsednik Vučić pokušavajući da opravda komunikaciju sa Vacićem izjavio kako mu je on slao stotine poruka, a da mu se on od toga samo jednom javio.

PROČITAJTE JOŠ

Kontakt s Vučićima 

Iz dokumenta u koji je Nova.rs imao uvid vidi se da je Vacić bio predmet operativnih praćenja tokom 2018. i 2019. godine pod kodnim imenima „Kosa“ i „Vitez“.

Aleksandar Vučić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nalog za prisluškivanje izdala je Služba za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a Srbije, uz odobrenje suda.

U izveštaju se navodi da je Vacić bio u operativnoj obradi pod kodnim imenom „Kosa“ 2018. po nalogu tadašnjeg v.d. načelnika Odeljenja Dragana Zlatanovića.

Godinu dana kasnije, nalog za prisluškivanje, i to usmeni, prema svedočenju policijskog službenika, dao je načelnik Odeljenja Nenad Bogosavljević.

Vacić je tad praćen u operaciji pod nazivom „Vitez“.

Podsetimo, Oliver Ivanović ubijen je u januaru 2018. ispred stranačkih prostorija u Kosovskoj Mitrovici.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare