Nikola Selaković Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković izjavio je da je Rusija, čiji ministar spoljnih polslova Sergej Lavrov danas dolazi u Beograd, snažan, ozbiljan političko-ekonomski partner Srbije "Sa Lavrovom danas će biti razgovora ne samo o političkim pitanjima, već i o železnici, energetici, vojno tehinlkoj saradnji, vakcini. O svemu onom što su dodirne tačke naše dve države", rekao je Selaković za Radio televiziju Srbije, navodeći da to govori o "prisnosti" ; odnosa dve države.

On je rekao da Srbija deli slične poglede na Dejtonski mirovni sporazum, iz 1995, što je od ogromnog značaja za stabilnost regiona.

„Dejtonski mirovni sporazum ne može da se ruši, menja bez saglasnosti sva tri konstituivna naroda i oba entiteta. Apsolutno je neprihvatiljivo da se govori o nekom ukidanju i rušenju Republike Srpske. Mi poštujemo Bosnu i Hercegovinu ali niko ne može da nam zabrani da volimo srpski narod i da smo jedno gde god da živimo“, rekao je Selaković.

On je istakao i da su se u jednom danu „u tri uticajna medija u Hrvatskoj objavila tri autorska teksta, ničim izazvano, protiv Srbije, kojima nije prethodio neki govor našeg predsednika“. Prema njegovim rečima to su „politički tekstovi koji napadaju politiku Aleksandra Vučića, pravo Srbije da vodi brigu o Srbima u Kosovskoj Mitrovici, Crnoj Gori, Republici Srpskoj“.

„Ti tekstovi napadaju politiku i strateško delovanje Srbije. Zašto? Pa Srbija će se sada zaduživati, ako to želi, po tri puta manjim kamatnim stopama nego Crna Gora, Srbija će sledeće godine ozbilnom eknomskom politikom premašti u BDP-u ; Hrvatrsku. To nekome smeta“, rekao je Selaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar