Foto: Printscreen TV RTS1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je izdao "najvažnija naređenja, koje je Savet za nacionalnu bezbednost prihvatio".

„Mi smo preduzeli odgovarajuće mere na zaštiti naše otadžbine, u skladu sa tim izdao sam najvažnija naređenja i Savet za nacionalnu bezbednost ih je prihvatio i moram da kažem da sam jako ponosan na naše vojnike i policajce, a pre nego što neko naređenje dobiju, osim uzbune ili podizanja borbene gotovosti, za upotrebu bilo čega, milion puta ćemo pre toga pokušati da sačuvamo mir i sigurnost naših građana“, rekao je Vučić za RTS nakon održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost povodom aktuelne situacije na Kosovu.

On je naveo da niko iz Beograda nije naredio barikade i dodao da one „nisu napravljene jer su nečiji hir, već zato što su vid protesta“. Vučić je naveo i da se na tim blokiranim putevima ne kreću Albanci.

„Srbi ne ograničavaju tu kretanje nijednog Albanca pošto se niko od Albanaca ne kreće tim putem. To je njihov protest zbog hapšenja ljudi, prebijanja i maltretiranja i neispunjavanja Briselskog sporazuma“, ocenio je predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je pozvao Srbe i Albance na očuvanje mira i smirivanje situacije. On je pozvao Srbe na Kosovu da ostanu smireni i staloženi.

„Mi smo priterani uza zid. Danas je za mene najteži dan od kada sam predsednik Srbije i predsednik vlade, verovatno najteže noć me čeka“, rekao je Vućić.

Vučić je naveo da je pred Srbima na Kosovu „treška noć“.

On je rekao kako Beograd ima uveravanje KFOR-a i EULEX-a da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima na barikadama na severu Kosova.

„Ja se nadam i imamo uveravanja iz KFOR-a i Evrope da oni neće preduzimati nasilne akcije protiv demonstranata i nadam se da će tako proći. Nastavićemo da razgovaramo sa njima, to je naš posao, učinićemo sve da se sačuva mir i stabilnost“, rekao je on.

„Događa se sve ono što smo najavljivali i juče i prehtodnih dana i nedelja“, dodao je još Vučić.

On je rekao da na samom terenu smo imali „tešku borbu za opsatanak jednog naroda na svojim ognjištima“.

Predsednik Srbije je ocenio kako je očigledno da mnogi neće da „haju ako nešto desi na Kosovu“ i dodao da je naše da pozivamo na mir.

„Nemamo nikakvu krivicu, te nam je savest čista, ali ne možemo da budemo mirni. I tražimo da ni slučajno niko ne dira pripadnike KFOR i Eulex-a i to je veoma važna poruka“, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je u svom obraćanju ocenio da bi bio „suviše naivan i veoma glup“ kada bi pomislio da Zapad nema načina da nateraju Aljbina Kurtija da se „ponaša pristojno i u skladu sa normama međunarodnog prava“.

„Nisam siguran da su oni iz međunarodne zajednice srećni zbog Kurtijevog ponašanja, ali bio bih naivan i glup kada bih pomislio da ne mogu da ga nateraju da se ponaša pristojno i normalno“, rekao je Vučić.

Vučić je na kraju svog obraćanja poručio Srbima na Kosovu da „nema predaje i da je Srbija uz njih“.

Podsetimo, večeras oko 19 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sedinci, između ostalih, prisustvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar policije Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za Kosovo i metohije Petar Petković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Srbi sa severa Kosova u subotu su postavili barikade u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

***

BONUS VIDEO – Barikade u mestu Rudare na severu Kosova i Metohije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare