Miloš Jovanović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović rekao je za Nova.rs, komentarišući ponudu Ane Brnabić da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dođe na sednicu Skupštine i diskutuje o iskopavanju litijuma, da bi prvi čovek države trebalo da dođe na posebnu sednicu koja bi bila posvećana Kosovu, te da je za vlast najbolje da usvoji predložene izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da će staviti na dnevni red zahteve opozicije o zabrani iskopavanja litijuma, te da jedva čeka sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o ovoj temi. On se zapitala zašto opozicija nije zahtevala i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dođe na sednicu parlamenta.

U izjavi za Nova.rs, Miloš Jovanović je, komentarišući „ponudu“ presdsednice parlamenta, rekao da bi Vučić „svakako morao da prisustvuje sednici na kojoj će se raspravljati o protivustavnoj, antidržavnoj i tragičnoj kosovskoj politici koju je sprovodio u proteklih dvanaest godina“.

PROČITAJTE JOŠ...

„A kada je o jadaritu reč, najbolje bi bilo i za zemlju, ali i za vlast da se usvoji Zakon o zabrani iskopavanja koji je predlažila celokupna opozicija i da se stvar završi na pristojan i razuman način. Sve ostalo će samo produbiti podele u društvu i izazvati nestabilnost, a rezultat će svakako biti isti: poraz Rio Tinta i njegovih očigledno opunomoćenih predstavnika Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Dubravke Đedović“, zaključuje Jovanović.

Podsetimo, danas su predstavnici opozicije predali zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije i predložili izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici kako bi se sprečila dalje ekploatacija litijuma. Pored partija koje su deo aktuelnog saziva Skupštine Srbije, na sastancima su učestvovali i pokret „Kreni-promeni“, odnosno lider ovog pokreta Savo Manojlović i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Zlatko Kokanović i Nebojša Petković.

Danijela Nestorović kaže da je izmenu Zakona o rudarstvu i energetici podržalo 86 poslanika.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare