Foto: Print screen N1

Diplomata Zoran Milivojević izjavio je da nijedan od predloga koje je danas tokom dijaloga u Briselu izneo premijer privremenih instutucija u Prištini Aljbin Kurti nije za komentarisanje, jer se zasnivaju na stavu da se radi o pregovorima dve suverene države, što je, kako ističe, neprihvatljivo za Srbiju, jer Kosovo nije država.

Milivojević je za Tanjug rekao da upravo zbog takvog Kurtijevog nastupa, ali i ranijih njegovih nastupa u Briselu, nije iznenađenje što ni ovoga puta nije vođen „ozbiljan dijalog“.

„Današnji ishod dijaloga nije iznenađenje, imajući u vidu platformu sa kojom je Kurti nastupao i pre ovog sastanka i sada. Prema tome, bilo je za očekivanje da nema uslova da se nastavi ozbiljan dijalog. Platforma koju nudi Kurti je i za dalji nastavak dijaloga i za njegovu dalju sudbinu isto neprihvatljiva“, rekao je Milivojević.

Navodi da je današnji Kurtijev nastup bio motivisan sa dva cilja – da demonstrira državnost i da učvrsti poziciju sopstvene vlade u Prištini.

Takav Kurtijev nastup, kaže, ne daje šansu da će se i u julu dijalog nastaviti na osnovama koje bi garantovale „proboj“ prema normalizaciji i ishodu koji bi odgovarao svima na ovim prostorima.

Milivojević smatra da nastavak dijaloga zavisi od zapadnih centara moći, na prvom mestu, ističe, od Vašingtona, a zatim i od Brisela i Berlina.

Ističe da bi dijalog trebalo da se nastavi tamo gde je zaustavljen pre godinu i po dana zbog pandemije i političkih okolnosti u Prištini, da ključne teme dijaloga budu neispunjene obaveze, pre svega Zajednica srpskih opština (ZSO), kao i da se ne razgovara sa pozicije priznanja.

„U tom smislu je ovo period testa za Vašington i za Brisel. Ja bih rekao posebno za Brisel, jer Brisel nije ni danas iskoristio svoju šansu da povrati kredibilitet i da bude onaj pravi posrednik, uključujući i obaveze iza kojih je i sam stao, a to je sudbina Briselskog sporazuma i ZSO“, naveo je Milivojević.

Kaže da je i ovoga puta „težište“ na Vašingtonu, jer se, ističe, pokazalo da SAD ima prevashodni uticaj u Prištini.

Milivojević podseća da je SAD i u prvom mandatu Kurtijeve vlasti delovao na način koji predstavlja ključni uticaj na dijalog i na prištinsku stranu da sedne za sto.

Očekuje da će se to ponoviti i ovoga puta, a ukoliko, kaže, do toga ne dođe, onda je jasno da iza Kurtija stoje zapadni centri moći.

„Srpska strana ne snosi nikakvu odgovornost ne samo za nastavak dijaloga nego i za stanje u regionu. Dijalog nema alternativu, ali ako ne postoje uslovi da se on nastavi, onda rizik stanja u regionu snosi pre svega međunarodna zajednica koja stoji iza prištinske strane“, zaključio je Milivojević.

Komentari

Svi komentari (0)