dragomir andjelkovic
Dragomir Anđelković / Foto: Medija centar Beograd

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je kosovski premijer Aljbin Kurti na razgovore u Briselu došao "da nametne novi početak pregovora" i da se njegovi predlozi za nastavak dijaloga svode na priznanje nezavisnosti Kosova.

 

„Sastanak mi se čini u skladu sa onim što su bila očekivanja. Kurti ništa nije krio… Njegova pozicija je da sve što je bilo pada u vodu“, rekao je Anđelković za N1.

Ocenio je da je Kurti nastupio “kreativno” sa svoja četiri predloga “koja su u suštini besmislena, ali stavlja nešto naizgled novo na sto”.

Međutim, svi predlozi se svode na priznanje nezavisnosti, smatra Anđelković.

Kaže da ugovora o nenapadanju u savremenoj Evropi ni nema, ali ih svakako potpisuju nezavisne države.

Prema njegovim rečima, predlog da šest zemalja Zapadnog Balkana napreduje iz CEFTA u SEFTA – Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope – je zbog toga je što u CEFTA “Unmik sve potpisao u ime Kosova”.

„Ovde je cilj da se eliminiše Unmik, jer Unmik podseća Kosovo da je protektorat UN a ne nezavisna država”, kaže analitičar.

Anđelković smatra da su i prethodni čelnici Albanaca, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, govorili da “cela briselska priča pada u vodu”, ali se nisu usuđivali da prkose Briselu.

„Kurti ne radi ništa novo u odnosu na Srbiju. Svi albanski lideri su prema nama bili borbeni. On iskače iz odnosa koji su Albanci imali sa Briselom“, kaže on.

Ne smatra da je Kurti imao saglasnost za iznošenje ovakvih stavova i navodi da predsednik Vlade Kosova, kada ovako nastupi, “uistinu vređa Brisel”.

„Sad se vidi da je jedina bitna reč na Kosovu američka”, rekao je on, ali je dodao da se Kurti pokazao otporan i na pritisak Vašingtona.

Anđelković smatra da Grčka neće priznati Kosovo, kao ni druge članice EU koje to nisu učinile do sada.

„Mislim da se neće ništa desiti što bi našu poziciju tu bitno ugrozilo”, rekao je on.

Upitan ko će odlučiti kako će se odvijati pregovori nadalje, kaže da to može da učini jedino Amerika, ukoliko se govori o nastavku pregovora u istom formatu.

„Ako je cilj da se realizuje Brisleski sporazum pa da se pređe na neka druga pitanja, jedino Amerika možda da izvrši pritisak”, rekao je on.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare