Foto:printscreen/twitter/JosepBorrellF

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se medijima posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem. On je istakao da se nisu složili sa agendom dijaloga i dodao da je izneo četiri predloga na sastanku.

Kako je naveo, prvi se ticao Sporazum o slobodnoj trgovini Jugoistočne Evrope, tzv. SEFTA po modelu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa Evropskom unijom. Po drugom, priča Kurti, da Srbija i tzv. Kosovo potpišu odmah sporazum kojim bi se dve strane obavezale da ne napadaju jedni druge.

Kako prenosi B92, Kurti je naveo da je treći predlog obostrano priznanje Kosova i Srbije, po kome bi „obe zemlje imale reciprocentni odnos“, uključujući i pitanje manjina na KiM, kao što, kako je objasnio, Nacionalni savet Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, prenosi Gazeta Ekspres.

Kurti je u sklopu četvrtog predloga, govoreći o sudbini nestalih, tražio je da se Veljko Odalović skloni sa svoje funkcije.

„Na prvi predlog nisam dobio odgovor, a tri su odbijena. Nadam se da će Vučić i (Nikola) Selaković razmisliti ozbiljnije o prihvatanju predloga“, zaključio je Kurti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare