Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Firma “Kip lajt”, od koje je grad Beograd 2017. nabavio možda i najskuplju jelku na svetu, godinama unazad sklapa ugovore o osvetljenju sa brojnim opštinama po Srbiji. Među poslednjima je ugovor zaključen sa gradom Leskovcom, koji predviđa zamenu javnog osvetljenja u tom gradu, a čija vrednost prelazi čak 10,4 miliona evra.

Grad Leskovac i preduzeće “Kip lajt” krajem prošle godine sklopili su ugovor o javno-privatnom partnerstvu “za zamenu sistema javnog osvetljenja primenom mera ušteda energije sa led tehnologijom”. Ugovor je sklopljen na 15 godina, a za taj posao Leskovčani će mesečno izdvajati 57.904 evra sa PDV.

To znači da će samo od ovog posla firma “Kip lajt” u narednih 15 godina prihodovati 10.422.720 evra.

Sudeći po podacima iz ugovora, za ovaj posao osnovana je i posebna firma “Keles led”, koja je u stopostotnom vlasništvu “Kip lajta”. U dostupnoj dokumentaciji se navodi da će privatni partner imati obavezu rekonstrukcije, finansiranja i održavanja, ali nije precizirano na šta se sve to odnosi.

Braneći ovaj projekat u Skupštini grada Leskovca, načelnik gradske uprave Leskovca Miloš Cvetanović rekao je da će zahvaljujući ovom ugovoru biti zamenjeno 13.451 svetiljka.

“Investiciju od 4,437 miliona evra finansira privatni partner, a grad neće da ima troškove za ovu delatnost. Usluga koju je privatni partner ponudio obuhvata pripremu i izradu projektne dokumentacije izvedenog stanja, nabavku, transport i montažu opreme, upravljanje izvođenjem radova, kao i finansiranje i održavanje projekta i sistema javnog osvetljenja za vreme trajanja ugovora”, objasnio je on, a preneo Jugpress.

Sporna nabavka najskuplje jelke

Firma “Kip lajt” široj javnosti postala je poznata nakon sporne nabavke novogodišnje jelke u Beogradu, koja je koštala čak 83.000 evra. Kako su mediji tada pisali, ta jelka bila je među najskupljima na svetu. U to vreme na čelu prestonice bio je Siniša Mali, sada ministar finansija.

To, međutim, nije bilo jedino sporno. Portal Pištaljka je objavio da je ona postavljena u Knez Mihailovoj ulici, tri dana pre nego što je potpisan ugovor o njenoj kupovini, što je jasno ukazivalo da je ceo posao bio nezakonit sproveden.

Odbačena krivična prijava

Zbog nabavke skupocene jelke i sumnje da je oštećen budžet, inicijativa Ne davimo Beograd podnela je krivičnu prijavu, ali ju je osam meseci kasnije odbacilo Više javno tužilaštvo. Kako je rekla portparolka Tužilaštva, utvrđeno je da nije bilo elemenata krivičnog dela iz krivične prijave, kao ni nijednog drugug krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

Kako je preneo Insajder, tadašnji gradonačelnik Siniša Mali je izjavio da je iznenađen cenom jelke i obećao da će ugovor biti raskinut. Ubrzo se oglasila i firma Kip lajt koja je potvrdila da je raskinuti ugovor sa gradom, ali da će jelku pokloniti.

I cela ta nabavka bila je sumnjiva, jer su navedeni uslovi bili veoma specifični, a na tender se na kraju javio samo Kip lajt.

Pištaljka je pisala da je u avgustu iste godine „Kip lajt“ dobio posao nabavke praznične rasvete za Beograd od 170 miliona dinara na tenderu JKP „Javno osvetljenje“. To javno preduzeće tražilo je samo one ukrase kakve prodaje „Kip lajt“ kao ekskluzivni distributer grčke firme „Fotodiastasi“.

Na isti način, „Kip lajt“ je i godinu dana ranije pobedio na tenderu i dobio posao vredan 143,9 miliona dinara.

Ta firma je u međuvremenu raširila svoje poslove, pa je angažovana putem javno-privatnog partnerstva u nizu gradova i opština po Srbiji, često na rok duži i od 10 godina, a u velikom broju slučajeva njen posao se odnosi na “na rekonstrukciju i modernizaciju sistema javne rasvete primenom mera uštede energije”.

Milioni od ugovora o javno-privatnom partnerstvu

U decembru prošle godine dobila je posao dekorativnog osvetljenja u Kruševcu, koji je vredan 25 miliona dinara, a godinu dana ranije sa tim gradom sklopila je i ugovor o javno-privatnom partnerstvu na 15 godina, koji se odnosi na pomenutu modernizaciju javnu rasvete. Za to je namenjeno 4,5 miliona evra.

Zahvaljući ugovoru o javno-privatnom partnerstvu, u maju prošle godine angažovana je i u Sremskoj Mitrovici zajedno sa još jednom firmom – “Esco Elios”. Te dve kompanije dobile su posao “zamene, racionalizacije i održavanja dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije”.

Ugovor je sklopljen na 13 godina, a vrednost tog projekta prelazi pet miliona evra.

Putem javno-privatnog partnerstva, i na isti rok, “Kip lajt” je dobio posao i u Bečeju sa još dve firme. I ovde je u predmet ugovora modernizacija i rekonstrukcija javnog osvetljenja, za šta će iz gradske kase biti izdvojeno ukupno 2,3 miliona evra.

Na istini način angažovana je u Staroj Pazovi, zatim Kladovu, Vlasotincu, Nišu, Kragujevacu, Vrnjačkoj Banji, Vladičinom Hanu, Pančevu, Svilajnacu, Novom Pazaru, Valjevu…. Spisak je dugačak.

Vlasnik firme Kip lajt  je Radovan Đumić.

Kako je BIRN objavio krajem juna 2019. godine, od čak 24 raspisana javna poziva za ugradnju LED svetiljki, Kip lajt i firme U lajt (U light), Resalta i Esko elios (Esco Elios) u različitim kombinacijama pobedile  su na 22 tendera, ukupne vrednosti preko 50 miliona evra.

Birn je naveo da je reč o „grupi firmi bliskih predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar