Đorđe Milićević Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ðorđe Milićević izjavio je danas da socijalisti smatraju da mediji moraju da budu autonomni i slobodni i da SPS ne želi da se bavi uređivačkom politikom medija.

Milićević podseća da je SPS 2009. godine glasao protiv izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju, jer je, prema njihovoj oceni, predstavljao pritisak na objektivno novinarstvo.

On je primetio da već dugo postoji histerija dela opozicije usmerena prema REM-u, jer, kako kaže, nemaju politiku.

!Kada nemate politiku, ideju i program, onda imate samo jedan cilj, da pokušate da se bavite uređivačkom politikom medija i da Srbiju vratite unazad. Vreme kada se moglo čuti samo jedno mišljenje neće se ponoviti“, rekao je Milićević u parlamentu tokom rasprave o finansijskom planu REM-a.

Milićević je primetio da se ponovo u javnosti pokrenula tema prelazne vlade, navodeći da je jasno da za taj deo opozicije nisu bili važni izborni uslovi, već samo da imaju svoje predstavnike u REM-u, da uređuju RTS i privatne medije.

On je naveo da vladajuća koalicija nije postavila nijednog urednika na RTS-u i da nemaju ništa protiv ako neko želi da ih promeni.

„Što se tiče većeg učešća opozicije na televiziji, pa mogli ste da učestvujete na izborima i tako obezbedite vidljivost“, rekao je Milićević, podetivši i da se sednice Skupštine prenose direktno na Radio-televiziji Srbije.

Milićević je kazao i da su analize pokazale da nije tačno da opozicije nije bilo u medijima tokom kampanje i da je prema istraživanju REM-a „bojkot opozicije“ bilo više u informativnom programa nego drugih učesnika.

Upitao je i koji je sada njihov legitimitet da traže prisustvo u medijima, budući da su, kaže, vanparlamentarne stranke.

„Dozvolite, novinari znaju šta je vest. Čim vas nema, znači da niste vest, da ne postoji interesovanje“, rekao je Milićević.

Upitao je i ko se danas bavi slobodom medija i da li su to oni koji su bili vlasnici tabloida i zarađivali preko marketinških agencija.

„Nemamo ništa protiv debatnih emisija, ali ukoliko ne želite da učestvujete na izborima, šta je onda razlog vašeg pojavljivanja“, pitao je Milićević i najavio podršku svim finansijskim planovima Komisije za hartije od vrednosti, Agencije za energetiku i REM.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar