Đorđe Milićević Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Đorđe Milićević ocenio je danas da će se usvajanjem Etičkog kodeksa u parlament uvesti red.

Etički kodeks će uskoro biti usvojen, s ciljem da se spreče provokacije, incidenti, vređanja i ostala neprimerena ponašanja.

„Kada nemate pažnju, ostaju vam samo incidenti, najprimitivnije moguće ponašanje, nasilje. To nije politika, nije suština postojanja politike. Ključna reč je pristojnost, a to očigledno tumačimo na različite načine“, rekao je Milićević za Prvu. Kako je naveo, još nisu definisane kazne koje će biti uvedene zbog neprimerenog ponašanja.

„O kaznama ćemo još videti. Postojao je predlog da se oduzmu tri plate ili da se krene od ukora. Ukor, prva opomena, druga opomena, koji se kažnjavaju. Ali, kazne još nisu konačno definisane“, rekao je Milićević. On navodi da je prilikom donošenja etičkog kodeksa potrebno da poslanici budu jednoglasni.

„Ne očekujem da će biti incidenata, ali očekujem da će biti provokacija. Potrebno je jednoglasno da svi glasaju za jedan kodeks. Ako su potpisali poslaničku zakletvu, onda je potrebno da poštuju Ustav“, zaključio je Milićević.

Milićević se osvrnuo na ponašanje Ssaipa Kamberija, poslanika Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka, koji je ispred sebe izvadio albansku zastavicu u parlamentu, navodeći da ne treba pridavati preveliku važnost gestu „čoveka od 20.000 i kusur glasova“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Šef poslaničke grupe SPS kaže da je Kamberi pokušao da izazove jednu vrstu incidenta, da bi privukao pažnju javnosti i od sebe napravio žrtvu, ali da nije dobio reakciju koju je očekivao.

„Kamberi nam je slao kao šef poslaničke grupe u parlamentu Srbije političke poruke sa Kosova i Metohije. Nemam problem sa Kamberijem lično, ali postoji problem, jer je on predstavnik Skupštine Srbije. Nemam ništa protiv identiteta Kamberija, ali imam protiv njegovih poruka“, dodao je Milićević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare