Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je danas da što pre treba usvojiti Etički kodeks o ponašanju poslanika, te najavio da će o protokolu ponašanja, ophođenja, pa i oblačenja narodnih predstavnika odlučivati ni manje ni više nego naprednjak Aleksandar Martinović.

Na današnjem zasedanju Skupštine Srbije, u delu sednice kada poslanici postavljaju pitanja, bilo je reči i o potrebi da se što pre usvoji Etički kodeks o ponašanju poslanika.

Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Odgovarajući na ovo pitanje, Dačić je rekao da će na izradi kodeksa nastaviti da radi Administrativni odbor na čelu sa šefom poslaničke grupe Aleksandar Vučić za našu decu – Aleksandrom Martinovićem.

Da ne bude zabune, reč je o istom onom Martinoviću koji je učestvovao u nekoliko skupštinskih obračuna na ivici fizičkog sukoba, koji je godinama poznat po jeziku uvreda na račun političkih protivnika, plagiranju naučnih radova, ali i otimanju radnog mesta profesorkama Više medicinske škole u Ćupriji.

Šta podrazumeva etički kodeks

Više nego očigledno jeste to da je srpskim parlamentarcima kodeks ponašanja preko potreban. Od 2008. godine traju pokušaji da se u parlamentu usvoji pravilnik o njihovom ponašanju, ali to do sada nije uspelo nijednom skupštinskom sazivu.

Nacrt kodeksa ponašanja poslanika iz 2014. godine predviđao je oštre kazne za poslanike koji se neprimereno ponašaju. Kako je navedeno u Nacrtu tog dokumenta, poslanici koji ne poštuju pravila lepog ponašanja moraju javno da se izvine, a za slučaj da to ne učine, platili bi kaznu u visini svoje tri plate.

O kaznama bi odlučivalo novo telo – etički savet, u kome bi sedeli predstavnici svih poslaničkih grupa i skupštinskih odbora. Taj organ mogao bi da izriče nejavnu i javnu opomenu, koju bi pratila novčana kazna u visini od 10 odsto od plate.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Po Nacrtu kodeksa, bila bi zabranjena upotreba mobilnih telefona, snimanje i slikanje drugih poslanika, kao i unošenje partijskih obeležja. Nikad usvojeni kodeks predviđao je i angažovanje poslanika u borbi protiv korupcije i odgovaranje na sva novinarska pitanja.

U tom dokumentu piše i da su poslanici dužni da uvažavaju svoje kolege, da ne daju omalovažavajuće izjave, kao i da govorom mržnje ne podstiču nasilje. Takođe, parlamentarci bi bili u obavezi da poštuju sve propise koji se odnose na ograničavanje broja funkcija, kao i da „izbegavaju svaku situaciju koja bi mogla dovesti do podmićivanja“.

Nacrt kodeksa takođe zabranjuje da se u Narodnu skupštinu unose uvredljivi transparenti, zastave stranih država i partijski simboli.

Sve ovo jeste neophodno, ali se postavlja pitanje da li Aleksandar Martinović može to obezbedi.

Vukadinović: Kakva Skupština, takav i kodeks

Bivši poslanik i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže da su Martinović, ovaj skupštinski odbor i komisija, kao i kompletni sastav parlamenta najmanje pozvani da pričaju o kodeksu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Kakva Skupština, takva i komisija, takav i kodeks. Etički kodeks jeste potreban, on podrazumeva propise o ponašanju, ophođenju, pa i oblačenju poslanika. Martinović i odbor koji predvodi, kao uostalom i cela Skupština, međutim, nisu oni koji treba da pričaju o etičkom kodeksu. Ponašanje i ovog i prethodnog saziva parlamenta je u suštoj suprotnosti sa većinom logičkih odredaba nekog normalnog kodeksa ponašanja. Ponašanje poslanika SNS je primitivno i sirovo i nikakav kodeks to, nažalost, neće promeniti, sve dok ne dođe nekakva direktiva sa vrha SNS da se način ophođenja u Skupštini promeni“, navodi Vukadinović za portal Nova.rs.

Milivojević: On je najpozvaniji za etiku

Politički analitičar cvijetin Milivojević, pak, misli da je Martinović u stvari najpozvaniji od svih 250 poslanika da odlučuje o etičkom kodeksu.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Za to ga kandiduje nekoliko stvari. Pre svega, on je doktor pravnih nauka koji je uspeo sam sebe da plagira, pa je objavljivao jedan isti svoj rad samo pod drugačijim naslovom, da bi stekao uslove za polaganje doktorata. To je pravi primer etike. Zatim, pored toga što je poslanik, Martinović stiže da bude i profesor i to na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, ali i u visokoj školi za medicinske sestrice u Ćupriji. To znači da je dijapazon njegovog znanja zaista impresivan. On je i vrlo posvećen, pa je do poslednjeg radikala branio Vojislava Šešelja u periodu od 2008. do 2012. godine i najviše vređao Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, rečima koje danas ni na Tviteru ne mogu da se pročitaju. Onda kad mu Šešelj nije dao da bude kandidat za predsednika 2012. godine odlazi kod tih istih Nikolića i Vučića, a svoje prethodno ponašanje objašnjava rečima: „Samo magarac se ne menja“. Eto još jednog pristojnog etičkog pristupa“, navodi Milivojević.

Bez obzira na sve ovo, ipak, smatra da SNS nema boljeg kandidata za krojenje poslaničkog kodeksa.

„Kad vidimo kako govore u parlamentu Marko Atlagić, Marjan Rističević. Vladimir Orlić ili Aleksandar Marković, mislim da je Martinović jedan od pristojnijih tamo“, zaključuje Milivojević.

Verovatno i Dačić misli tako…

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare