Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Znao sam za Palmine žurke i šta se na njima dešava, kao i ko je tamo išao. Ja nisam odlazio na njegove proslave, mada sam imao pozive”, rekao je za Nova.rs, istoričar i bivši ambasador naše zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama, Milan St. Protić.

Pročitajte još...

Protić je za Nova.rs govorio o aferi “Palma”, odnosno navodima da su se na njegovim proslavama podvodile devojčice i žene, navodeći da je pre više od deset godina čuo šta se dešava na žurkama u Jagodini.

“Nažalost, to se znalo. Znalo se da se to dešava i mnogi su tamo išli. Ja nisam, mada sam imao pozive i odatle i sa nekih drugih mesta gde su se slične stvari organizovale. Sad, ja ne mogu da vam kažem o kojim se devojkama radilo, jer nikada nisam išao, ali sam čuo za to”, rekao je on, da bi potom objasnio kad i od koga je to čuo. 

“Saznao sam za to pre više od deset godina. Znam da je Vladan Batić još uvek bio živ. Od njega sam ja i čuo da se to dešava”, ističe Protić.

Ne bih ulazio u njihove prljavštine

Na pitanje kako komentariše Markovićeve poruke, poput one da zna čija je glava bila na suvozačevom mestu i ko je vozio jedan automobil, odnosno da li se na taj način prvi čovek Jagodine brani od mogućnosti da bude procesuiran, Protić je kazao da ne želi da ulazi u takve “prljavštine.

Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“To je sve zajedno toliko nisko i neprihvatljivo za mene. Ne osećam čak ni gađenje prema ljudima sa takvim vrednostima, već samo prezir, bilo da su oni na jednoj ili drugoj strani. Ja sam oduvek bio protiv toga i to je jedan od razloga zašto sam se udaljio od DOS-a. To sve zajedno ide sa privilegijama, skupim vinima i ne znam kakvom garderobom, odnosno razbesnilim ponašanjem na vlasti. Zato ja u tome nisam hteo da učestvujem. S moje tačke gledišta, ja imam tri ćerke, i jedino što mogu je da osećam prezir”, naglašava on.

Postojala je jedna vila za takve žurke na Senjaku

Protić objašnjava da je svojevremeno, nakon što je DOS osvojio vlast, saznao da je postojala jedna vila na Senjaku gde su se organizovale žurke slične onima za koje je optužen Palma.

“Meni su svojevremeno, kad je DOS zavladao, objašnjavali da postoji neka vila na Senjaku, još iz Titovog vremena, koja je služila za takve stvari. To mi je rečeno, kao i to da i danas probrani ljudi odlaze tamo”, navodi naš sagovornik.

Pročitajte još...

Komentarišući agresivne javne nastupe Dragana Markovića Palme, Protić je rekao da su oni uklapaju u atmosferu koja vlada u medijima sa nacionalnim frekvencijama. 

“Tu je stalno prisutna takva vrsta prostakluka i agresivnosti. Šta ste drugo očekivali od televizija na kojima nastaju najodvratniji rijaliti programi sa ozbiljnim izlivima nasilja, gde se zloupotrebljavaju i ponižavaju žene? To je simbol današnje Srbije i nešto što je plasirano narodu kao legitimni sistem vrednosti. Ovo je samo jedan primer, a imate toga koliko hoćete, na raznim nivoima”, navodi Protić. 

O tome da li očekuje Palmin poziv

Na pitanje da li očekuje da će Marković pokušati da ga kontaktira, kao što je i potpredsednicu Narodne stranke Sandu Rašković Ivić, nakon slične izjave da je znala za žurke u Jagodini, Protić navodi da su za razliku od njegovih, saznanja Rašković Ivić bila konkretnija.

“Apsolutno verujem u sve što je rekla. Ona je verovatno iz određenih razloga i tadašnjih odnosa to morala da prećuti i to ju je peklo sve dok to nije javno rekla. Postavljati pitanje integriteta, iskrenosti i poštenja Sande Rašković Ivić – to može da radi samo neko ko je neviđeno zao. Ne može niko da bude uvređen zbog toga što je ona rekla, posebno ako uzmete u obzir na koji način je ona to opisala i kojim se jezikom koristila. Ne može da bude uvređen čak ni onaj na koga se to odnosi. Ne treba sve ovo svoditi na jednog čoveka, jer to je samo vrh ledenog brega. Do ovoga je doveo sistem naopakih vrednosti, koji se uteruje narodu u kosti, srce, dušu i mozgove”, zaključuje Protić.

„Isto se radilo i u vreme Tita“

“Takve stvari su bile i u vreme Josipa Broza Tita. Titu su svojevremeno, posle rata, kad je umrla Davorjanka Pavlović, doveli 50 najlepših partizanki da bira. Tako je izabrao i svoju buduću ženu – Jovanku Broz. Tome je svedočio njegov šef kabineta i pisao je o tome. Prema tome, taj odnos prema ženama, zloupotrebe, poniženja, ucene, podvođenja… Sve je to, nažalost, svojstveno vlastima u Srbiji. Zato svi i ćute”, rekao je Protić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare