Kosovski zvaničnici označili su Milana Radoičića kao aktera oružanog sukoba u mestu Banjska, u kom su poginule četiri osobe, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će on biti saslušan. Prema rečima sagovornika “Nove”, Radoičić je već trebalo da bude priveden i saslušan, a imajući u vidu Briselski sporazum, nadležnost u ovom slučaju ima Priština.

Gotovo da nema sumnje da je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić umešan u slučaj Banjska. Naime, u tom mestu na severu Kosova došlo je do oružanog sukoba Kosovske policije i grupe od 30-tak Srbe u kojem je jedan policajac ubijen, kao i još najmanje troje Srba. Priština je ovaj događaj označila kao teroristički akt.

Kosovski zvaničnici su ubrzo saopštili da su našli dokumente Radoičića, a naknadano je objavljen i snimak na kom se, kako tvrde u Prištini, vidi on u uniformi sa grupom naoružanih muškaraca u manastiru Banjska, u koji su, prema informacijama koje smo do sad čuli, pobegli posle pucnjave.

Aleksandar Vučić je izjavio na RTS da je Radoičić u Srbiji, da će biti saslušan i odgovoriti pozivu organa Republike Srbije. On je demantovao spekulacije da je potpredsednik Srpske liste ranjen, a nije odgovorio ni na pitanje ni da li je bio u Banjskoj.

„Milan Radoičić se nikada nije skrivao, drugo je šta ja mislim i što ništa Srbiji nije moglo da donese. On će odgovoriti pozivu organa Republike Srbije. On je na teritoriji centralne Srbije. Sebe smatra borcem za slobodu, ali postoje stvari i pitanja na koje će morati da odgovori“, rekao je Vučić.

Predsednik, koji inače nema nadležnost u ovom slučaju, nije otkrio kada će i gde Radoičić biti saslušan. U Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu za “Novu” je rečeno da ne postupaju u ovom slučaju, dok su nam u Višem javnom tužilaštvo u glavnom gradu nezvanično rekli da to nije njihova nadležnost.

„Sa Radoičićem se mogu praviti dilovi“

Advokat Ivan Ninić kaže za “Novu” da je upitno da li naša država uopšte ima nadležnost prema Milanu Radoičiću, jer se sve dešavalo na Kosovu. On podseća da je Vlada potpisala Briselski sporazum 2013, kojim su konsituisani svi organi na Kosovu, kao i da je Vučić pozvao naše tužioce i sudije da polože zakletvu pred Hašimom Tačijem.

“Sa Radoičićem se mogu praviti dilovi, da simuliramo, zamajavamo međunarodnu zajednicu i međunarodne aktere da se prema njemu postupa, ali je očigledno da naše tužilaštvo ne može da postupa u odnosu na događaj na Kosovu. U prilog tome govori slučaj Olivera Ivanovića. Dole je podignuta optužnica, dole su neki ljudi uhapšeni, dole su sudi. Vučić i Dačić su Briselskim sporazumom prihvatili kosovske instiutucije i ne mogu sada izjavama u medijima i nekim ad hok pozivama tužioca da promene tu činjenicu”, navodi Ninić.

Ivan Ninić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Na podsećanje da je slučaj ubistva Olivera Ivanovića u predistražnoj fazi i u nadležnom tužilaštvu u Beogradu, Ninić kaže da je to zato što naš Ustav ne poznaje Kosovo kao državu i da imamo jurisdikciju na celoj teritoriji.

“To što je rađeno u slučaju Olivera Ivanovića bilo je jasno da je to zamajavanje javnosti. Mi samo možemo da prikupimo informacije i da ih prosledimo. Ako bi ovde bila ovde bila kakva radnja bila preduzimana prema Radoičiću, jer je dostupan našim organima, mi bismo samo mogli da te podatke, te izjave, izveštaje i spise predmeta da ustupimo prištinskom pravosuđu preko Euleksa”, navodi Ninić.

Milan Radoičić Foto:Milos Tesic/ATAImages

On dodaje i da je Radoičić već morao da bude privreden i lišen slobode zbog uticaja na svedoke i mogućnostui bekstva, a koje je tužilaštvo u tom slučaju nadležno zavisi od kvalifikacije dela.

“Ako je ovo akt terorizma, onda bi to bila nadležnost Tužilaštva za organizovani kriminal. Međutim, ako bi se ovde bazirali na krivično delo ubistva, onda jedan od viših tužilaštava na teritoriji Republike.. Da li je to Vranje, Niš, … Ako bi se bazirali samo na oružju, onda bi to bila nadležnost osnovnog javnog tužilaštva”, odgovara Ninić.

On za kraj ističe da će, šta god da se bude radilo u ovom slučaju, biti strogo kontrolisano.

“Sve što on bude rekao, neće imati upotrebnu vrednost, jer će završiti u fioci.On će morati da kaže ono što je u okvirima zvanične državne politike. Ako bude preuzimao na sebe neku odgovornost, vidim prostor da se sa njim sklopi sporazum o priznanju nekog bagatelnog dela i da on po tom sporazumu ode na izdržavanje kazne i da se na taj način osigura njegova bezbednost i pošalje poruka međunarodnoj zajednici kako su ga osudili i priveli pravdi”, zakljuje Ninić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare