Foto: Nova.rs

Opština Vračar puna tri meseca nakon izbora dobila je novog-starog predsednika, naprednjaka Milana Nedeljkovića. Za zamenika predsednika izabran je bivši bokser Dejan Ribać, takođe sa liste SNS, kao i članovi veća.

Glasanje je bilo tajno, ali se prostim prebrojavanjem glasova da zaključiti da su za izbor predsednika i zamenika glasali odbornici SNS, SPS, SPAS, Društvo za ulepšavanje Vračara i Zeleni pokret Vračar. Od ukupno 55 glasova odbornika, Nedeljković je izabran sa 48 glasova „za“ i šest „protiv“, dok je jedan glas bio nevažeći. Protiv su bili odbornici liste „Oslobodimo Vračar“ i DSS.

Socijalistima samo jedno mesto u veću 

Vrlo interesantan detalj jeste da je SPS na Vračaru isključen iz svih najvažnijih funkcija, te su im naprednjaci u zamenu za koaliciju dali samo jedno mesto u veću, kao i strankama Rasima Ljajića, Aleksandra Vulina i Aleksandra Šapića. Članovi SNS preuzeli su ostalih petod ukupno devet mesta u veću.

Nedeljković je, inače, po struci kardiohirurg, zaposlen je u Kliničkom centru Srbije i redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Njegov reizbor nije iznenađenje, ali je sve što je ovome prethodilo bilo vrlo zanimljivo. Naime, odbornici ove opštine pozvani su na sednicu svega nekoliko dana pre isteka zakonskog roka, pritom dobijaju poziv bez imena kandidata za bilo koju funkciju koja će se birati. A biraju se predsednik opštine i članovi opštinskog veća, što su zapravo najvažniji nosioci izvršne vlasti.

Najavljena blokada skupštine

Uoči sednice na kojoj je posle tri meseca izabrano novo rukovodstvo, predsednik odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“ iz SDS Konstantin Samofalov rekao je da je sve u vezi postizbornih dešavanja na ovoj opštini skandalozno.

Konstantin Samofalov Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Prvo ovoliko odlaganje, koje moze da ima dva razloga. Da se što duže drže na plati odbornici iz bivšeg saziva svoje istrošene kadrove kao socijalna ustanova, a zatim i jer su čekali da se Vučić vrati iz inostranstva i kaze ko je njegov predsednik opštine. Pored toga, prevarili su glasače, jer je Nikola Selaković kao prvi na listi dao ostavku, pa neće biti ni predsednik opštine ni odbornik“, kaže Samofalov.

Pored toga, kao veliki problem ističe i isisavanje novca iz opštine.

„Zamenik gradonačelnika Vesić je za svoje megalomanske projekte do sada iz opštine Vračar izvukao već 20 odsto budžeta i prebacio na grad, a danas će uzeti još 10 odsto kako sam čuo. Trećinu budžeta opština daje za jarbole, gondole i ostalo. Pritom, od 2016. godine na sajtu nema nikakvih podataka o budžetu, statutu, niti bilo kojoj odluci opštine. Ako nastave sa ovim netransparentnim radom opštine blokiraćemo njen rad, bez nasilja i agresije, ali tako da odbranimo princip transparentnosti, slobodu građana Vračara i slobodu medijskog izveštavanja“, rekao je Samofalov.

Kada je sloboda medijskog izveštavanja u pitanju, novinarima danas nije bilo dozvoljeno da prisustvuju diskusiji i glasanju za izbor predsednika opštine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare