Građanski protest zbog izgradnje u parku na Vračaru počeo je oko 11 časova iza policijske stanice Vračar, tačnije, iza Pozorištanca puž u Tomaša Ježa. Reporteri Nova.rs saznali su na licu mesta da će građani, ukoliko nadležne službe ne uklone ogradu, prvo podneti peticiju, a nakon toga će sami u roku od nedelju dana da je uklone.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nekoliko desetina građana Vračara i komšija okupilo se kako bi odbranilo, kako kažu, svoj park i nešto što je javna površina i javno dobro.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Vračarci svih uzrasta, od onih najstarijih, pa do dece koja treba da se igraju u tom parku, poručili su: „Neću zid, hoću park“ i „Ovo je moj park, hoću da se igram.“

Tu su i brojni vlasnici pasa koji su izveli svoje ljubimce koji se takođe šetaju u ovom parku.

Radomir Lazović, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Volela bih da i moje dete ovde provodi neke sigurne trenutke. Mi uopšte nd moždmo da budemo sigurni da ovde neće da bude podignuta zgrada. Vračar je opština sa najmanje zelenih površina, a ovo je samo još jedan atak na ekologiju“, poručila je Jovanka Todorović, koja se seća ovog parka još dok je ona bila dete i ističe da se stalno bunimo zbog toga što deca vreme provode pred kompjutrom, a onda dozvoljavamo da nestaju parkići.

Jedna starija Vračarka, baka Radmila Vešović, kaže da jako emotivno doživljava sve što se dešava i da joj teško pada da gleda kako okupiraju zelene površine.

„Ovo je ruglo, ja molim da se to što pre reši. Moramo da vodimo računa o svakom drvetu, a svakom parčetu zelenih površina“, poručuje ona.

Građani sa kojima smo pričali podsećaju da još od 2017. postoje obećanja da će parkić zadržati svoju namenu i ostati javna površina, što im je kako tvrde i napismeno dato od lokalnih vlasti, ipak, nakon što je investitro nedavno ogradio park, oni se brinu da će tu nići zgrada.

Jedan od Vračaraca koji se bore za svoj parkić, Marko Jovanović, kaže da mu smeta to što umesto da se postavljaju nove sadnice, ovde niče nova urbana površina.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pored građana tu su i predstavnici inicijativa pooput „Ne davimo Beograd“, a je Radomir Lazović podsetio je da u Beogadu postoji četiri ili pet parkova za koje građani trenutno pokušavaju da se izbore i ya[tite ih od investitora.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Nije mi jasni zbog čega stalno moramo da ukazujemo na ovakve probleme“, kaže Lazović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

 

Prema inforacijama građana investitor je firma „Prtk residences“ sa kojom se prema njihovim neformalnim informacija povezuje i košarkaš Marko Jarić, ako je to istina građani mole Jarića da se oglasi i da ne dozovoli uništavanje parkića.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar