rast bdp
Miladin Kovačević / Foto: N1

Dosadašnji član Saveta guvernera Narodne banke Srbije Miladin Kovačević kandidat je za novi mandat na istoj funkciji u narednih pet godina, odlučeno je danas na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava. Kovačeviću je drugi mandat u Savetu guvernera istekao 20. novembra, a na tu funkciju u trećem mandatu kandidavala ga je poslanička grupa "Aleksandar Vučić - za našu decu". Prethodnom rečenicom praktično je objašnjeno zašto je Kovačević, inače direktor Republičkog zavoda za statistiku, nedavno branio ministra finansija Sinišu Malog od napada predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Kovačeviću je, inače, ovo treći mandat. Član je Saveta guvernera NBS od 2012. godine, a od 2015. je i direktor Republičkog zavoda za statistiku.

U žiži javnosti našao se nedavno zbog sukoba sa predsednikom SSP Draganom Đilasom, o čemu je pisala i Nova.rs.

Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Da podsetimo, Đilas je ocenio kao lažnu, tvrdnju ministra finansija Siniše Malog da je po podacima Eurostata Srbija najbolja evropska ekonomija.

U odbranu ministra izašao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, koji je u svom odgovoru istakao da se podaci o Srbiji nalaze u proširenoj tabeli Eurostata.

Foto: Twitter / Александар Милошевић / @Aleksandar_Mi / N1

Problematični deo ovog prepucavanja nalazi se u saopštenju koje je poslato medijima koji su se bavili ovom temom. U jednom delu tog saopštenja, koji je objavljen ispod državnog grba Republike Srbije, piše:

„Kao što smo i očekivali, kao po Pavlovljevom refleksu, fleš-procena BDP-a i relativno dobri rezultati Srbije u trećem kvartalu, izazvali su burnu reakciju i frustraciju redovnih negativaca i narikača iz krugova ekonomskih analitičara sa već standardnim repertoarom napada na RZS. Ovoga puta, na sceni se pojavio i sam g. Đilas sa svojim „senzacionalnim otkrićem“ da se Srbija ne nalazi u saopštenju Evrostata o fleš-proceni BDP-a za treći kvartal“, piše u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Rečnikom, koji više podseća naaulični, mnogo manje ili gotovo uopšte na onaj kojim bi se trebalo služiti u jednoj ovakvoj instituciji, saopštenje se nastavlja sledećim rečima:

„Ovo „senzacionalno otkriće“ g. Đilasa ponovio je i njegov partijski drug, g. Nikezić koji ističe da Evrostat „nigde ni ne pominje Republiku Srbiju“ u svom saopštenju i „otkrio“ nam razlog za to: Evrostat „ne priznaje rezultate RZS-a iza kojih stoji direktor Zavoda Miladin Kovačević“. Zaista, začuđuje tragikomična količina neznanja g. Đilasa kao lidera jedne političke partije a naročito g. Nikezića, koji bi trebalo da se malo više razume u statistiku i ekonomiju (i saopštenja Evrostata) kao nekakav „predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde“, piše u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, u kojem se zatim po stavkama razjašnjava ovaj nesporazum.

Samo desetak dana kasnije direktor zavoda Miladin Kovačević izabran je po treći put za člana Saveta guvernera NBS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar