Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Printscreen/Tv Pink

Dva veoma važna čvora u kriminalnoj šemi divlje gradnje po Beogradu, Nemanja i Novak Stajić su u bekstvu. Nemanja Stajić, prvi čovek gradskog Sekretarijata za ozakonjenje objekata i blizak saradnik Gorana Vesića, i njegov brat Novak, stečajni upravnik i investitor mnogih zajedničkih "divljih" zgrada pobegli su iz zemlje jer se sumnjiče za mnoga krivična dela nelegalne gradnje, primanja mita i trgovinu uticajem, tvrdi Đorđe Miketić iz pokreta Ekološki ustanak koji je odnedavno deo stranke Zajedno.

„Nekoliko puta su braća Stajić, a pogotovo Nemanja, sekretar za ozakonjenje nelegalnih objekata Grada Begograda, apostrofirani kao čvorište divlje gradnje u čitavom Beogradu. O ovome postoje mnogi članci istraživačkih portala ali i iskazi pred tužilaštvom, a široj javnosti su poznati i kao maskirani napadači na blokade građana tokom protesta zbog Rio Tinta“, rekao je Miketić, koji je i odbornik grupe Srce grada u opštini Stari Grad.

Legalna gradnja je u Beogradu skoro zaustavljena jer dobijanje građevinske dozvole je veoma spor proces. Treba godinu dana da se dobije dozvola, dok za to vreme onaj ko gradi nelegalno može da sagradi zgradu, plati mito, nezakonito je legalizuje i čak i proda, napominje on.

Najviše novca se, kako kaže, uštedi kada se gradi nelegalno, pa se preko Stajićevog sekretarijata – legalizuje.

Tada se u zgradama ne grade podzemne garaže niti parking mesta, što je naravno obavezno po zakonu, a zgrada zauzme celu parcelu i ‘zalepi’ se uz susednu, što je takođe nezakonito. Time se dobije još više kvadrata za prodaju, navodi Miketić.

„Najbolji primer bratske ‘saradnje’ je kompleks zgrada u ulici Đuze Stojiljkovića u naselju Mirijevo III. Pre nego što je useljena, zgrada čiji su ulazi označeni brojevima 8 i 10, pripadala je preduzeću Loyal Trust iz Beograda, koje je danas u stoprocentnom vlasništvu Novaka Stajića, brata Nemanje Stajića. Ove zgrade su legalizovane po novom zakonu iz 2015. iako satelitski snimci pokazuju da su nelegalno sagrađene nakon ove godine. Ne samo da je nelegalno podignuta već je i nelegalno legalizovana. Za ovo kriminalno delo je po tom novom zakonu o legalizaciji iz 2015. je zaprećena stroga kazna“, ukazuje on.

Miketić podseća da u prestonici gotovo svakodnevno niču nova gradilišta na mestima kuća i vila od kulturno-istorijske vrednosti, te preko noći postaju divlje višespratnice.

„U kriminalnoj šemi ovakve divlje gradnje se nalazi i Zavod za zaštitu spomenika, Urbanistički zavod i druge institucije bez čijeg ćutanja i odobravanja ovo varvarstvo nad našom kulturom ne bi moglo da prođe”, napominje on.

Miketić naglašava da tužilaštvo mora da uradi svoj posao do kraja, da ova „dva bratski uzlgobljena šrafa“ ne predstavljaju vrh investotorske mafije već samo jedno od čvorišta.

Tužilaštvo mora, ističe, ispitati sve predmete za ozakonjenje objekata koje je radio sekretar Stajić, ali i ulogu Gorana Vesića i Siniše Malog, njihovim ‘poslodavcima’ u javnoj upravi.

„Takođe pozivamo sve službenike gradskih službi da odbiju dalje učestvovanje u mafijaškim šemama i obrate se nadležnim institucijama, jer će se na kraju ili naći u situaciji da kao braća Stajić beže iz zemlje od dojučerašnjih saradnika ili će se naći u nezavisnoj istrazi zbog koruptivnih poslova koja će svakako uskoro započeti“, rekao je Miketić.

****

BONUS VIDEO: Ko su braća Stajić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare