Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Više javno tužilaštvo u Beogradu ispituje ulogu gradskog sekretara Nemanje Stajića u poslovima nelegalne gradnje u Mirijevu, saznaje Nova.rs. Reč je o kompleksu zgrada, u Ulici Vlastimira Đuze Stojiljkovića, gde praktično niče jedno čitavo naselje, a pomenuti objekti mahom su izrađeni dok još uvek nisu posedovali sve neophodne dozvole.

Višespratnicu u beogradskom naselju Mirijevo zida firma Novaka Stajića, rođenog brata Nemanje Stajića načelnika Sekretarijata za poslove ozakonjenja objekata grada Beograda. Novak je počeo da zida zgradu bez ikakve dozvole, ali tu je brat koji sve to legalizuje, tvrdio je ranije BIRN.

„Pre nego što je useljena, zgrada čiji su ulazi označeni brojevima 8 i 10, pripadala je preduzeću Loyal Trust iz Beograda, koje je danas u stoprocentnom vlasništvu Novaka Stajića, brata Nemanje Stajića, načelnika Sekretarijata za ozakonjenje objekata grada Beograda. U katastar je upisana na osnovu Zakona o ozakonjenju objekata, što znači da je zidana bez potrebnih dozvola, odnosno nelegalno. Sredinom februara 2019. godine, u vreme kada je za taj nelegalni objekat izdato rešenje o ozakonjenju, koje izdaje sekretarijat na čijem je čelu Nemanja Stajić, vlasnik tog stambenog objekta bio je Ivan Komatina koji je pet meseci kasnije, zajedno sa Novakom Stajićem, osnovao firmu Loyal Trust, u čije vlasništvo prelazi i navedena zgrada. Docnije napušta firmu, pa ona, zajedno sa objektima, ostaje u stoprocentnom vlasništvu Novaka Stajića. Osim što je nezakonito sazidana, postoje indicije da je ta zgrada i nelegalno ozakonjena“, piše BIRN.

Prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, tužilaštvo ispituje sve okolnosti gradnje u naselju Mirijevo, odnosno pokušavaju da pronađu sponu između braće Stajić, a koja se odnosi na pomenuti slučaj. Pretpostavlja se da je pod lupom tužilaštva sva dokumentacija koja se odnosi na pomenutu gradnju.

Reporteri Nova.rs proteklih dana obišli su pomenuti kompleks – deo zgrada već je useljen, deo spreman za useljenje, dok su građevinski radovi na nekim još uvek u toku.

Pročitajte još:

Inače, braća Nemanja i Novak Stajić u javnosti se često spominju kao glavni krivci za „bujanje“ divlje gradnje u Beogradu. Kako je istraživački portal BIRN nedavno pisao, Nemanja Stajić, inače načelnik Sekretarijata za poslove ozakonjenja Uprave grada Beograda, često je pominjan u medijima kao ključna osoba u lancu ozakonjivanja objekata privilegovanim pojedincima koji su zidali bez građevinskih dozvola.

Na pomenuti funkciju dolazi 2014. godine, kad kadar Sprske napredne stranke (SNS).

Iskaz policajca iz Savamale

U žiži javnosti zatekao se i nedavno, kada ga je Goran Stamenković, policajac koji je jedini osuđen u slučaju rušenja u Savamali 2016., označio kao osobu koja je vršila pritisak na njega da preuzme krivicu za slučaj bespravnog demoliranja objekata.

“Policajac Goran Stamenković, za sada jedini osuđeni zbog toga što policija nije reagovala kada su u izbornoj noći, između 24. i 25. aprila 2016. „fantomi“ zarobili građane i rušili u Savamali, u iskazu Prvom osnovnom tužilaštvu priznao je da je krivicu za tu, još uvek do kraja nerasvetljenu, aferu prihvatio na nagovor ljudi iz tadašnjeg i sadašnjeg vrha vlasti. U iskazu tužilaštvu, Stamenković konkretno pominje Nikolu Selakovića, sadašnjeg ministra spoljnih poslova, koji je u vreme rušenja u Hercegovačkoj bio ministar pravde u vladi premijera Aleksandra Vučića. Navodi i imena gradskog funkcionera Nemanje Stajića, aktuelnog sekretara za poslove legalizacije objekata u Beogradu i Sonje Božović, sekretarke gradskog Sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda”, pisao je NIN.

BONUS video: Ko je rušio u Savamali

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar