Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"Država jeste napravila zakone i obezbedila sve što je potrebno za njihovo sprovođenje, ali čini se da to ipak nije dovoljno. Jer ni jedno ministarstvo, ni jedna institucija ne mogu same da zaustave nasilje nad ženama. Potrebna je široka društvena akcija svakog od nas, kako se više ne bi ponovio zločin, poput onog u Pirotu kada je muškarac, nasred ulice i usred bela dana iz pištolja ubio bivšu emotivnu partnerku", kaže za Danas Zorana Mihajlović, bivša predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i bivša potpredsednica Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, široka društvena akcija trebalo bi da obuhvati čitav lanac od škole, kuće, posla, do ulice.

„Gde god čujemo, saznamo i vidimo nasilje nad ženama, devojčicama i decom to treba prijaviti, a ne da okrećemo glavu. Osim toga, žene je potrebno osnaživati i edukovati mnogo više, a mediji su tu jako važni. Oni su stub -partner u ovoj borbi. Oni treba da govore i pišu, edukuju i da se bave preventivom, a ne da izveštavaju senzacionalistički“, napominje Mihajlović za Danas.

Dodaje i da je definitivno problem u našem drištvu stalni rast agresije i nasilničkog ponašanja od škola, utakmica, do javnog i društvenog života.

„Danas je nasilnički govor, govor mržnje, nešto što se prepoznaje kao dominantno u javnosti. Pa pogledajte naslovne strane, političare u Skupštini Srbije koji se tuku, do javno izgovorenih reči. Sve to treba da zabrine“, navodi Mihajlović.

Ona pojašnjava da su nadležni organi u Pirotu preduzeli gotovo sve, da je muškarac imao zabranu prilaska bivšoj emotovnoj partnerki, ali da joj je on, uprkos zabrani, i dalje prilazio.

***

BONUS VIDEO – Vedrana Lacmanovic i Biljana Slavković: Nasilje nad ženama – gde greše institucije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar