Zorana Mihajlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kada žene i devojke odluče da prijave rodno zasnovano nasilje, trebalo bi da im budemo podrška, a ne da ih pitamo zašto nisu prijavile odmah, rekla je danas predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, a saopštio njen Kabinet.

„Jako je važno, kada govorimo o rodno zasnovanom nasilju, da ne osuđujemo žene i devojke i postavljamo im pitanja zašto niste prijavile do sada, šta ste čekale. Kad god se odluče da prijave, trebalo bi da im svi budemo podrška“, rekla je Zorana Mihajlović, gostujući u jutarnjem programu „Uranak“ K1.

Dodala je da „ne mogu samo žrtve da prijave nasilnike, jer se boje ili nemaju snage, već da svako od nas ko zna da postoji nasilje treba da ga prijavi“.

Ona je rekla da je država uradila mnogo na polju rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja nada ženama, ali da mora još da se radi.

„Unapredili smo zakone i strategije, radimo sa policijskim službenicima, zaposlenima u pravosuđu, zdravstvu i socijalnim ustanovama, koji su prošli obuku i imaju pravilnike kako da postupaju u slučajevima nasilja, koji su posebno osetljivi. U odnosu na to kako je bilo, mnogo je bolje, u odnosu na ono što želimo, mora još da se radi“, rekla je ona.

Mihajlović je dodala i da s jedne strane postoji zakonodavni okvir, ali da sa druge strane svi moraju više da rade na borbi protiv stereotipa i predrasuda.

Analize, prema njenim rečima, pokazuju da svaka treća žena trpi neki vid nasilja, koje nije samo fizičko, nego je još učestalije psihičko nasilje.

„Moramo da se borimo protiv stereotipa, jer ovo nije pitanje kulture i običaja, kao što ni dečji brakovi u romskoj zajednici nisu običaj. Moja poruka svim ženama je – niste same. Znam da je proces mukotrpan, ali postoji mnogo mogućnosti da se iz tog pakla izađe“, rekla je Mihajlović.

Bonus video – #NisamPrijavila: Kako sistem štiti nasilnike?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram