Mihajlović: Nismo na cilju sve dok ijedna žena trpi nasilje

Društvo 01. okt. 202021:36
Podeli:
Foto: Vlada Republike Srbije

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Srbija u prethodnih nekoliko godina postigla značajne rezultate u rodnoj ravnopravnosti.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Mihajlović je tokom predstavljanja rezultata Srbije i tog koordinacionog tela na ovogodišnjem sastanku o rodnoj ravnopravnosti rekla da je u Srbiji unapredjen zakonodavni okvir i da se radi na jačanju mehanizama za rodnu ravnopravnost na svim nivoima.

„Jedna smo od retkih zemalja koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje i po tome smo prepoznati u svetu kao primer dobre prakse. Takodje, prva smo zemlja van EU koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, koji nam pomaže u daljem kreiranju javnih politika. Napredak od 3,4 poena između dva izveštaja govori da smo na dobrom putu, jer imamo političku volju da položaj žena poboljšamo“, rekla je ona na predstavljanju rezultata u okviru 75. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Mihajlović je navela da se i Srbija, kao i ostale zemlje sveta, suočava sa nasiljem nad ženama i devojčicama, kao i da je u poslednjih 10 godina više od 300 žena izgubilo život u partnerskom i porodičnom nasilju.

„Sve dok ijedna žena trpi nasilje, nismo postigli konačni cilj, a to je nulta tolerancija na nasilje“, kazala je.

Najavila je da će se to koordinaciono telo u narednom periodu posvetiti promociji kulture nenasilja, borbi protiv rodnih stereotipa i striktnoj primeni rodnih principa u svim javnim politikama.

„U tom procesu, kao i do sada, Ujedinjene nacije ostaju naš snažan partner“, zaključila je Mihajlović.

Onlajn sastanak u Njujorku održava se povodom 25. godišnjice Četvrte svetske konferencije o ženama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar