Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je da u Srbiji treba poboljšati izborni okvir zbog čega je Evropski parlament spreman da nastavi međustranački dijalog koji bi mogao pomoći u pripremi reformi.

U intervjuu za magazin „Kord“ (CorD), Mekalister je rekao da je „ključno stvoriti poverenje u institucije i jednake uslove uključujući nezavisno medijsko okruženje za sve političke aktere koji žele da potraže podršku građana“.

Povodom brojnih amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, kojim će se plenum baviti u martu, Mekalister je rekao da evroposlanici priznajući postignuti napredak u odnosima Srbije sa EU, istovremeno pozivaju na poboljšanja demokratije, vladavine zakona, temeljnih prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

On je pdosetio da, po oceni Evropske komisije, Srbija očito još ima posla na temeljnim reformama.

„Napredak u poglavljima o vladavini zakona odrediće tempo pristupnih pregovora. Izborni okvir treba poboljšati. Zbog toga je Eropski parlament spreman da nastavi međustranački dijalog, koji bi mogao pomoći u pripremi reformi“, naveo je Mekalister.

Upitan da li je utemeljen stav grupe evroposlanika koji traže formalni odgovor na „govor mržnje“ srpskih političara usmeren protiv članova EP, Mekalister je rekao da „demokratski diskurs zahteva poštovanje određenih pravila i standarda“.

„To se odnosi na svaku političku raspravu. Poštovanje je temeljno za liberalno i pluralističko društvo“, dodao je on.

Mekalister čiji je jučerašnji sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem označio kraj priprema za drugu fazu međupartijskog dijaloga u Srbiji, rekao je da bi taj proces trebalo da počne što pre, uzimajući u obzir najavu prevremenih parlamentarnih izbora za april 2022.

On je ocenio da će se evroposlanici suočiti s izazovom, možda već ovog meseca, kao posrednici u organizaciji prvih zvaničnih rasprava vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore u junu 2020.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar