Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru
Marko Blagojević, ambasador Srbije na Kipru Foto: mfa.gov.rs

Nekadašnji ambasador Srbije na Kipru Marko Blagojević imenovan je za diplomatskog predstavnika Srbije u Austriji. Kako je objavljeno u Službenom glasniku, njega je ukazom na tu poziciju postavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Do skoro je Marko Blagojević bio ambasador Srbije na Kipru, ali je odlukom ministra spoljnih poslova Ivice Dačića opozvan u grupi sa još 23 diplomata, kojima je istekao mandat.

On se u poslednje vreme pominjao i kao kandidat za ambasadora Srbije u Crnoj Gori, ali je na tu poziciju ipak otišao Nebojša Rodić, koji je prethodno službovao upravo u Austriji.

PROČITAJTE JOŠ...

O Marku Blagojeviću pisalo se svašta. „Nova“ je otkrila da je za dva meseca na troškove reprezentacije potrošio više od 9.000 evra, dok troškovi u drugim diplomatskim predstavništvima širom sveta ne prelaze 500 do 600 evra.

Koliko su troškovi reprezentacije porasli, pokazuje i podatak po kom je ambasada Srbije u Nikoziji za celu 2020. potrošila  26.730 evra. Na ručkove je vodio, kako je objavila Nova, predstavnike SDPR Jugoimporta – najvećeg državnom izvozniku oružja.

Inače, mediji su pisali da je Blagojević na početku svoje karijere radio kao vozač tadašnjeg direktora Uprave carina Srbije Dragana Jerinića. Bio je i deo rezervnog sastava Resora državne bezbednosti u okviru Jedinice za specijalne operacije.

PROČITAJTE JOŠ...

Neobjašnjivim putevima stigao je do mesta posebnog savetnika nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića, odakle je dospeo ni manje ni više nego do generalnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, iako sa diplomatijom nije imao nikakvih veza.

Blagojević je sa ovim radnim mestom dobio i visok diplomatski čin ministar savetnik, koji je odmah ispod čina ambasadora. Poziciju za koju se većina diplomata bori bar polovinu radnog veka.

BONUS VIDEO Latinović o ambasadorima