Gordana Čomić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gordana Čomić, ministarka za ljudska prava i manjinska prava i društveni dijalog, još nije popunila sva mesta u svom kabinetu. Kako se spekuliše, na mesto državnog sekretara u njenom ministarstvu trebalo bi da dođe Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, kao i jedan predstavnik romske zajednice. Da postoje naznake da će dobiti poziv za ulazak u Vladu za Nova.rs navodi Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, koji kaže da će ga prihvatiti.

Autori: Nataša Latković, Ana Lalić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata je rekao da će stranke manjina imati svoje predstavnike u Vladi. On je i pre nekoliko dana naveo da će zatražiti od Vlade Srbije da obezbedi da što veći broj pripadnika nacionalnih manjina, Bošnjaka i Albanaca, uđe u državnu administraciju, na republičkom i pokrajinskom nivou.

„Mislim da je važno da uđu i pripadnici drugih manjina, da Romi dobiju svoje zasluženo mesto, Hrvati, Bošnjaci“, rekao je Vučić.

I ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je u razgovoru sa ambasadorom Hrvatske u Srbiji Hidajetom Biščevićem istakao da su vrata svih institucija Srbije otvorena za predstavnike hrvatske manjine.

List „Danas“ objavio je da postoji velika šansa da će predsednik DSHV Tomislav Žigmanov dobiti funkciju u izvršnoj vlasti i verovatno će biti imenovan za državnog sekretara u novom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Žigmanov za portal Nova.rs navodi da mu to niko direktno nije ponudio, ali da je bilo posrednih poruka preko javnosti.

Foto: N1

Upitan da li bi bi funkciju državnog sekretara prihvatio i da li je razgovarao sa Gordanom Čomić, Žigmanov kaže da bi želeo da njegova stranka bude uključena u donošenje odluke.

„Mislim da je to demokratski standard kada je u pitanju participiranje manjina u politici“, navodi on i dodaje da sa Čomić nije razgovarao od kada je izabrana za ministarku.

Žigmanov je inače bio deo koalicije Ujedinjena demokratska Srbija, koja nije prešla izborni cenzus.

Mesto u kabinetu Gordane Čomić, mogli bi da dobiju i predstavnici romske zajednice. To je za Nova.rs kaže predsednik Svetskog parlamenta Roma i poslanik sa liste SNS Dragoljub Acković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Trebalo bi, takav je dogovor“, rekao je Acković i dodao da to on neće biti, ali nije mogao da otkrije ko će dobiti funkciju u Nemanjinoj 11.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, kaže za Nova.rs da zvaničan poziv u Vladu još nije stigao, ali postoji naznake da će se to uskoro dogoditi.

Foto: Printscreen Youtube

„Radujemo se pozivu i prihvatićemo ga, kako bi imali priliku da potvrdimo ono što smo i do sada poručivali, a to je da je albanska manjina prijatelj ove vlasti, koja Srbiju doživljava kao svoju državu i srećni smo da učestvujemo u pomirenju ova dva naroda“, navodi Beriša.

Kao predstavnik Albanaca na razgovorima o formiranju Vlade bio je Šaip Kamberi, predsednik PDD-a, ali do dogovora nije došlo. On je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao u nekoliko navrata, kojem je predao i zahteve od kojih je zavisilo njegovo učešće u Vladi. Oni su se navodno odnosili na integraciju Albanaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar