Samo u ovoj kalendarskoj godini, Vučić se sa malih ekrana obratio građanima 190 puta. Danas u 13 sati obratiće se i 191. put. Zbog čega? Tu informaciju medijima služba predsednika Vučića nije dostavila, ali se očekuje još jedan pretres dnevnopolitičkih, ekonomskih i društvenih događaja. Vučić time nastavlja da obara sve rekorde, imajući u vidu da sličan broj obraćanja imaju samo lideri u despotskim ili autoritarnim sistemima.

Prema podacima CRTE, predsednik Srbije se za osam meseci ove godine obratio direktno, putem televizija sa nacionalnom frekvencijom, više od 190 puta. Danas, nakon najverovatnije tempiranog termina za obraćanje nakon košarkaške utakmice reprezentacije Srbije, Vučić će se još jednom obratiti.

Najava najnovijeg obraćanja predsednika Srbije „o svim važnim pitanjima“ usledila je dva dana nakon što su opozicione partije uputile zahtev da se raspišu vanredni parlamentarni i beogradski izbori budući da zahtevi protesta „Srbija protiv nasilja“ još uvek nisu ispunjeni.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs

Osim toga, jedna od vodećih tema u državi je afera „Jovanjica“, te progon inspektora koji su otkrili ovu aferu. Konačno, nije nemoguće da će predsednik komentarisati i opstrukciju rada parlamenta od strane opozicije ili ekonomsku situaciju u državi, te novi rast plata u javnom sektoru i povećanje penzija.

Vučić će tako još jednom pred kamere, kako bi građanima prezentovao i obrazložio sve izazove i probleme sa kojima se suočavamo. Nekada je to putem Instagrama, a nekad i u prajm tajmu na „Ćirilici“ kod Milomira Marića na Hepi televiji. Danas, to će biti u zgradi Predsedništva Srbije.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević nema dilemu da se Vučić obraća prečesto u javnosti zbog sugestije njegovog „propagandnog štaba“.

Cvijetin Milivojević Foto: Ivan Dinić/Nova

„Nisam lekar, ali mislim da postoji i nešto što se može nazvati bolest zavisnosti od svetala reflektora. Meni se odavno iskristalisala ta podela Vučićevih obraćanja, već sam uspeo u svojoj glavi da selekcionišem kako se obraća. Vi tu imate redovna, pa vanredna obraćanja, onda redovna vanredna, ili uključenja sa terena gde Vučić otvara puteve ili kada nam se obraća iz inostranstva preko dvorskih novinara. Očigledno tu postoji sistem“, objasnio je Milivojević za Novu.

On dodaje da je novo obraćanje tempirano, jer je planirano odmah uoči košarkaške utakmice Srbije i Kanade.

„Prva opcija je da ako pobedimo, da će se on pridružiti slavlju i na ehu toga poentirati, a ako izgubimo, onda je opet tu da nas uteši povećanjem penzija i minimalaca. Postoji sistem, ali rekao bih da je tu reč o bolesti zavisnosti svetala reflektora. Ponavljam za mene je ovo samo redovno vanredno obraćanje“, dodao je analitičar.

Milivojević je napravio i paralelu sa poznatim delom Džordža Orvela „1984“, gde se isto kao u svakodnevici u Srbiji govori o „basnoslovnim, statističkim podacima, koji liju iz teleekrana“.

„Stalno je bilo poređenja sa prošlom godinom: više hrane, kuća, nameštaja, lonaca, goriva, brodova ili helikoptera ili deca, svega je više, osim bolesti, zločina i ludila. Prema interpretacija Velikog brata toga je jedino manje“, naglasio je Milivojević.

Sagovornik Nove tvrdi da se Vučić toliko često obraća u javnosti zbog sugestije svog „propagandnog štaba“.

„On nema PR štaba, on ima surov propagandni štab. Velika je tu razlika. Kod PR je cilj da se identitet pretvori u imidž, a ovde je reč o surovoj propagandi s ciljem da se suzbije konkurencija. Vučić je shvatio da zarobljavanjem medija sa nacionalnom frekvencijom i tabloida može da kontroliše situaciju“, zaključio je Milivojević.

Priprema za predizbornu kampanju ili kampanja koja nikada i ne prestaje?

Poslednjih nedelja predsednik Srbije intenzivnije je krenuo u obilazak Srbije. Otvara puteve, mostove, slika se sveštenstvom, šonglira loptu i sve to uz televizije ekipe i kamere koje ga neumorno prate. Deo analitičara to je ocenio kao kampanju za iduću izbori, koji će u najpesimitičnijem scenariju biti na proleće, a po svemu sudeći do kraja godine.

Sve to „miriše“ na pripremanje terena pred izlazak na birališta. Vučić neće biti kandidat, ali i istraživanja javnog mnjenja potvrđuju da je i dalje glavni „kec u rukavu“ vlasti jer njegova podrška umnogome nadilazi podršku koju imaju naprednjaci.

Otuda i njegova obraćanja postaju deo svakodnevnih aktivnosti koje realizuje pored predsedničkih nadležnosti. Vučić zbog toga svakoga dana popunjava vesti na dnevnicima i vestima u svim medijima, dok je po sada već ustaljenoj praksi, na televizija sa nacionalnom frekvencijom njegov naslov prva vest prilikom emitovanja informativnog programa.

Da kampanja u SNS nikada ne prestaje potvrdio i od nedavno novi lider stranke Miloš Vučević koji je rekao da je SNS u kampanji četiri godine, ali da je mesec dana pred izbore to samo intenzivnije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare