Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Mislim da je predsednik Skupštine Vladimir Orlić zažalio što je na tom mestu i vidi se da mu to ne prija. Ne osuđujem opoziciju zbog ovog što rade jer konvencionalnim načima ne mogu ništa da urade, rekao je za N1 politikolog Boban Stojanović.

„Jedini proizvod svega ovoga što se dešava u parlamentu je to da ćemo do kraja godine imati samo još jednu sednicu i to onu za usvajanje budžeta. Međutim, time su predstavnici opozicije sebi uskratiti mogućnost da ih ljudi čuju iz parlamenta jer su neki od njih to dobro radili. Ali opet kažem ne osuđujem ih jer oni nemaju drugi način, Nisu uspeli u nameri da se da se sednica ne održi ali ne vidim šta drugo mogu da rade“, rekao je u emisiji N1 Studio Live Stojanović.

Komentarišući Vučićevo najavljivanje izbora kako u Beogradu tako i one za parlament, pokrajinu i lokalne Stojanović kaže da on „stalno menja datume jer možda očekuje da opozicija predloži datum pa da ispadne da im je on dao taj datum, a ne da im je ispunio želju“, piše N1.

„Razumljivo je što opozicija zahteva izbore i očekuje da će bolje proći. Ali ja ne očekujem da se na izborima, ovakvim kakvi se održavaju u Srbiji, situacija može promeniti. Ja mislim da će u junu sledeće godine biti vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori i o tome odlučuje Vučić. Biće kada mu to bude odgovaralo. Ako ipak Vučić raspiše parlamentarne u decembru imaćemo ponovo iste te ali vanredno u junu sledeće godine, jer mu se ne isplati da na lokalne i pokrajinske ide bez nacionalne kampanje. Jedino što može da dobije od decembarskih izbora je da stavi tačku na proteste i da demotiviše opozicione birače pred lokalne iizbore. Ali ako ipak bude decembarskih to znači i da je on je u defanzivi. Nikad se nije desilo da budu samo jedni izbori“.

Kada je reč o beogradskim izborima Stojanović kaže da se o tome pitaju „dva Aleksandra“.

„Izbori u Beogradu su za SNS neizvesni i zašto bi onda neko išao na izbore koje može da izgubi. Ako ih ipak bude to samo znači da nema šanse da se promeni vlast. Postoji još jedan problem u Beogradu, jer Vučić u njemu ima i Aleksandar Šapića koji nije klasičan član SNS. Zašto bi Šapić prekidao mandat koji mu traje do 2026. godine. Šapić će sigurno tražiti da bude nosilac liste i opet gradonačelnik. Za Beograd se pitaju dva Aleksandra – Vučić i Šapić, a na sve to će se pratiti i istraživanja. Ako Vučić odluči drugačije to znači da se nešto dešava, ali ja ne mogu da procenim šta, jer je on do sada sve radio bez greške“, rekao je politikolog.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar