Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS) i narodna poslanica Tatjana Macura pozvala je danas Vladu Srbije da "revidira predložene ekonomske mere" koje su najavljene pre desetak dana, a medju njima i onu koja se odnosni na podelu pomoći od 100 evra svim punoletnim gradjanima kada se epidemija korona virusa završi.

U saopštenju SMS se navodi da se „postavlja pitanje koliko pojedine mere zaista imaju smisla i da li u suštini predstavljaju rasipanje novca svih gradjana ove države akumuliranog u budžetu“.

„Jedna od mera koja je sporna jeste linearna podrška svim punoletnim građanima u vrednosti od 100 evra. Videćemo koji će model na kraju biti izabran, ali nije racionalno ni fer da ta podela bude linearna, bez pravljenja razlike“, rekla je Macura, navodi se u saopštenju.

Ona je navela da „postoje građani kojima ova podrška nije potrebna i koji se čak i javno od te podrške ograđuju, a sa druge strane postoje oni građani koji su bili bez primanja pre pandemije, koji su zbog pandemije ostali bez posla i primanja ili pripadaju nekoj od ugroženih kategorija“.

„Za njih je ova pomoć premala i nedovoljna. Takvu raspodelu sredstava iz budžeta možemo posmatrati i kao deo predizborne kampanje u kojoj je ‘vrednost glas’ na istorijskom maksimumu i praktično predstavlja rasipanje novca svih građana“, rekla je Macura.

Ona je rekla i da „Srbija neminovno mora da menja poresku politiku zato što spada u države sa najvišim poreskim stopama u Evropi i veoma visokim nametima“, kao i da nije dovoljno to što je država najavila da će u periodu od tri meseca radnicima isplaćivati minimalce, bez pokrivanja onog dela obaveza koji odlaze u budžet.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram