Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako bi "brutalno odgovorio" na tvrdnju doktora Radeta Panića da je zdravstveni sistem u Srbiji već "pukao", predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je izjavio da je Srpska napredna stranka normalizovala nasilje i učinila ga deloma naše svakodnevnice, te da u tom prednjači šef srpske države.

„Ton i način na koji je predsednik Republike Srbije prokomentarisao izjavu anesteziologa Radeta Panića da je zdravstveni sistem pukao apsolutno je neprihvatljiv. Srpska napredna stranka normalizovala je nasilje i učinila ga delom naše svakodnevnice. U verbalnom nasilju prednjači upravo njen predsednik. Svima nam je poznato kako se režim Aleksandra Vučića obračunava sa neistomišljenicima u kontrolisanim medijima, a posebno sa ljudima koji su dovoljno hrabri da javno kažu istinu o stanju stvari u Srbiji. Vreme je da se tome odupremo. Demokratska stranka poziva celokupnu javnost da stane u zaštitu Radeta Panića,“ izjavio je Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Pročitajte još...

Premna njegovim rečima, režim Aleksandra Vučića gluv je već mesecima na brojna upozorenja sindikata i udruženja „Ujedinjeni protiv kovida2 i na molbe da se preduzmu konkretne akcije koje bi olakšale situaciju i borbu koju medicinski radnici vode protiv virusa, iscrpljenosti i osećaja beznađa, ali nažalost nije i nem.

„Umesto da reaguje i pruži pomoć medicinskim radnicima, režim se sa njima obračunava u besprizornoj kampanji, crtajući im mete na leđima. Očigledno je da je namera režima da stvara privid borbe i uspeha, umesto da preduzme sve kako bi ta borba stvarno dala što bolje rezultate. Dok se stvara lažna slika o najuspešnijoj ekonomiji u Evropi i najefikasnijem zdravstvenom sistemu, stvarnost je sasvim drugačija: ekonomija i zdravstvo su na rubu propasti zahvaljujući neodgovarajućim ili zakasnelim merama. Istovremeno, vlast dozvoljava jednako duge redove ispred kovid ambulanti i prodavnica u tržnim centrima. Jedini odgovoran za to što krajem novembra, na hladnom, bolesni ljudi u velikim grupama čekaju pregled kod lekara jeste upravo režim Aleksandra Vučića, a ne lekari koji ukazuju na probleme“, smatra Lutovac, ističući da aposlutnu podršku pruža doktoru Radetu Paniću i svim njegovim kolegama:

„Gospodinu Paniću i svim drugim medicinskim radnicima koji brižljivo rade posao i govore istinu poručujem samo jedno: niste sami. Tu smo da pokažemo solidarnost, da pružimo moralnu podršku, da obezbedimo pravnu zaštitu. Ne možemo ni da zamislimo pritiske pod kojim činite čuda već mesecima i spašavate život po život, ali zato možemo da Vam uputimo jedno veliko hvala i da se ponudimo da pomognmemo koliko god smo u mogućnosti“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare