Foto: promo

 Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da obeshrabruje ideja da se u ulozi "spasitelja" vidi sveštenik pravoslavne crkve i istakla da je potpuno apsurdno da se u 21. veku, kao jedino rešenje da se u Srbiji živi normalno, nudi da sveštenici izvedu promenu i vode državu.

„Od činjenice da na političkoj sceni Srbije, godinama unazad, ne uspeva da se profiliše dovoljno jaka alternativa sadašnjoj vlasti, još više obeshrabruje ideja da u toj ulozi ‘spasitelja’ mnogi vide sveštenika pravoslavne crkve“, navela je LSV.

„Crkva koja ima svoja pravila i shvatanja koja zastupa i propoveda, koju prepoznajemo u čvrstom protivljenju mnogim savremenim tokovima civilizovanog života, kao čuvara tradicionalnog, a ne savremenog, ni jednim svojim istupanjem nije se kvalifikovala kao odgovoran, sposoban i progresivan činilac, koji bi Srbiju uredila na prihvatljiv način za sve njene građane“, ocenila je LSV.

LSV navodi da su građani koji podržavaju konzervativnu, klerikalnu, tradicionalističku opciju, u kojoj SPC ima centralnu ulogu, potpuno legitiman deo našeg društva, ma koliko to nekom ne prija.

„Međutim, nedostatak ozbiljne jake građanske opcije, doprineo je da i ljudi kojima je osnov političkih ubeđenja na potpuno suprotnoj strani od pomenutih konzervativaca, onima koji su za moderno demokratsko društvo neopterećeno klerikalizmom, počnu da flertuju sa idejom ‘pravoslavnog spasitelja'“, ocenio je LSV u saopštenju koji potpisuje članica Glavnog odbora Nevena Subotić.

Zaključuje da je 21. vek vreme da se odreknemo ideje samo jednog spasioca i opredelimo za ljude koji zaista predstavljaju ono što želimo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare